Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.7.2009 - Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteisiin jäi viileyttä

Presidentti Barack Obama ei saanut Venäjällä aikaan hurmosta, mutta Yhdysvaltain johtajan vierailu itänaapurissamme toi silti kahden suurimman ydinasevaltion suhteisiin odotuksia myönteisestä kehityksestä. Obaman edeltäjän aikana Yhdysvallat ja Venäjä suhtautuivat toisiinsa lähes jäätävästi. Silloinen vastakkainasettelu heijastui laajasti kansainväliseen ilmapiiriin.

Obaman vierailun tuloksena maat sopivat alustavasti ydinaseiden vähentämisestä. Ensi vuosikymmenen puoliväliin tultaessa ydinkärkien on määrä supistaa nykyisestä noin neljänneksellä. Tästä huolimatta kummallekin maalle jää kylmän sodan peruina ydinasekapasiteettia tuhota maailma moninkertaisesti.

Vähennyksiä koskeva aiesopimus on enemmän kuin symbolinen liennytysele. Maiden strategisia aseita koskeva sopimus umpeutuu tämän vuoden joulukuun alkupäivinä. Tämä Start 1 –sopimus allekirjoitettiin 1991, ja se mm. rajoittaa taistelukärkien määrän 6000:een. Valvonta on järjestetty tiukaksi. Mikäli osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta, myös huoli ydinaseiden leviämisestä hieman kevenee.

Venäjä päätti osana suhteiden parantumista avata Yhdysvalloille ilmatilansa Afganistaniin amerikkalaisjoukkojen kuljettamista ja huoltamista varten. Ele on merkittävä, ei vain symbolinen, sillä Yhdysvallat on siirtämässä sotilastoimintansa painopistettä Irakista Afganistaniin.

Maiden välejä jäävät vierailun jälkeenkin hiertämään monet kysymykset. Venäläiset ovat arvostelleet kiivaasti amerikkalaisten hanketta Puolaan ja Tsekkiin sijoitettavasta ohjuskilvestä. Amerikkalaiset eivät ole unohtaneet Venäjän kohtuutonta voimankäyttöä Georgiassa. Venäjää ärsyttävät myös kaavailut saada Ukraina jäseneksi Natoon.

Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteissa kääntyi uusi lehti, vaikka Obaman ensivisiittiä Venäjälle ei voidakaan luonnehtia miksikään valtaisaksi läpimurroksi. Asiat ovat paremmalla tolalla vierailun jälkeen kuin ennen sitä.

Obama aloitti vuoropuhelun, joka julkisuudessa näytti sujuvan luontevammin presidentti Dmitri Medvedevin kuin pääministeri Vladimir Putinin kanssa. Häntä pidetään Venäjän johtokaksikosta vahvempana. Jos se pitää paikkansa, viileys maiden suhteista ei häviä hetkessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva