Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.7.2009 - Heiluri kääntyy takaisin

Säätelemättömän markkinatalouden pysähdys täydestä vauhdista kuin seinään muokkaa vakavien seuraustensa vuoksi maaperää markkinoiden toiminnan nykyistä paremmalle valvonnalle. Tarve säätelyyn saa kannatusta jopa siellä, mistä finanssikriisi käynnistyi tuoden mukanaan kansainvälisen talouskriisin. Jotta historia ei toistaisi itseään, halutaan säätelyä tehostamalla ehkäistä rahoitusmarkkinoiden muuntuminen uudelleen taantuman lähteeksi.
!pTätä tavoittelee myös Sosialistisen Internationaalin vaatimus Maailman rahoitusorganisaatiosta. Se toimisi YK:n erityisjärjestönä, jolla olisi SI:n esityksen mukaan laajat valtuudet varmistaa, että finanssimaailma ei toiminnallaan horjuta talouden tasapainoa. Silloin pankkien valvontaa tehostettaisiin ja veroparatiisien salaisuuksia ryhdyttäisiin avaamaan. Niillä, jotka maksavat finanssikriisin seurauksia esimerkiksi työttömyydellään, ei voi olla mitään sitä vastaan, että tehdään kaikki voitava vastaavien kriisien ehkäisemiseksi.
!pSI:n ehdotus uusista valvontamenetelmistä tukee paluuta säätelemättömästä markkinataloudesta kohti valvottua toimintaa. Siinä korostuu valtioiden rooli. Valtiot joutuvat nyt kaikkialla ottamaan vastuuta finanssikriisin jälkien siivoamisesta. Ne velkaantuvat tukiessaan horjuvaa elinkeinoelämää, ja olisi outoa, jos jälleen kerran maksumiehiksi joutuneet veronmaksajat eivät saisi panokselleen mitään vastinetta, eivät edes toivoa siitä, ettei tämä sama ei vähään aikaan toistuisi.
!pOn myös tehtävä ero valvontavälineiden ja niiden käytön välillä. Väitetään, että nykyiset välineet riittäisivät tehokkaaseen valvontaan, jos niitä osattaisiin tai haluttaisiin käyttää. Käytännöt maailmalla vaihtelevat, mutta lopputuloksesta voi päätellä, että vikaa löytyy sekä välineistä että niiden käyttäjistä. Finanssikriisistä alkaneet vaikeudet puoltavat vastaansanomattomasti sitä, että on pantava kuntoon valvonnan välineet ja pidettävä huoli myös siitä, että niitä osataan ja halutaan käyttää asianmukaisesti.
!pOlennaista on havaita ideologisen heilurin muuttavan vähitellen suuntaansa. Tuuli ei puhalla enää uusliberalismin purjeisiin. Markkinataloutta ei silti kyseenalaisteta, mutta se halutaan valvontaan, palvelemaan ihmisiä. Talous toimii ihmisiä varten, ei päinvastoin.!p

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva