Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.7.2009 - Syksyn merkit alkavat näkyä

Synkän syksyn emmeet alkavat pulpahtaa esiin jo kesähelteillä. Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja arvioi Helsingin Sanomissa, että palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua joudutaan ensi vuonna nostamaan mahdollisesti jopa 0,7 prosenttiyksikköä. Työnantajien vastaavat maksut puolestaan nousisivat 0,25 tai 0,95 prosenttiyksikköä riippuen työnantajan maksamien palkkojen määrästä.

Työttömyysvakuutusrahastossa oli viime vuoden lopussa noin miljardin euron puskuri. Sen koko ylitti jo lakisääteisen enimmäismäärän. Työnantajien vaatimuksesta puskurin koko on rajoitettu vastaamaan 3,6 prosentin työttömyyden aiheuttamia menoja.

Puskuri on kuitenkin sulanut nopeasti työttömyyden lähtiessä nousuun. Erityisen rajusti sitä on syönyt lomautusten suuri määrä. Rahasto, jonka varat kerätään työantajilta ja työntekijöiltä, vastaa yksin lomautuksen ajalta maksettavasta työttömyyspäivärahasta, samoin kuin työttömyysturvan lisäpäivien sekä työllistymisohjelmalisän aiheuttamista menoista. Valtio ei niihin osallistu.

Puolen prosenttiyksikön tosiasiallinen veronkorotus on vain yksi tekijä, joka leikkaa palkansaajien ostovoimaa ensi vuonna. Hyvin monet kunnat joutuvat ensi syksynä nostamaan veroprosenttiaan, jotta ne selviäisivät menoistaan verotuottojen supistuessa. Tästä tulee helposti toinen mokoma lisää.

Keväällä teknologiateollisuuden isännät eivät olleet valmiita 0,7 prosentin palkankorotuksiin. Hallitus puolestaan on jo hassannut veronkevennysrahansa, joten siltä ei ole odotettavissa apua ostovoiman ylläpitämiseen.

Työttömyyden odotetaan syksyn mittaan kasvavan nopeaa vauhtia. Työttömyyden kohdatessa ei puhuta ostovoiman putoamisesta prosentilla tai parilla. Luvut ovat silloin paljon suuremmat.

Kun ihmiset tietävät, että jatkossa käytettävissä on vähemmän rahaa, osa kulutuksesta leikkautuu automaattisesti ja lisäksi aletaan säästää pahan päivän varalle.

Kokonaisuudessaan tilanne on vääntymässä pelottavalla tavalla samaan kaavaan kuin tapahtui 1990-luvun talouslamassa, jolloin suurimmat vahingot tulivat kotimarkkinoiden romahduksesta. Kotimaisen kysynnän ylläpitämisellä työpaikkojen säilymisen ja kansalaisten ostovoiman turvaamisen kautta on ratkaiseva merkitys sen estämisessä, ettei sama toistu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva