Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.7.2009 - Yleisradio toimii eduskunnan valvonnassa

Viestintäministeri Suvi Lindén esitti alkuviikosta outoja näkemyksiä Yleisradion hallinnon muuttamisesta. Hänen ministeriönsä on valmistelemassa muutoksia Yleisradiolakiin. Työn pohjana on keväällä jätetty, kaikkien eduskuntapuolueiden edustajista koostuneen työryhmän yksimielinen raportti. Työryhmässä oli mukana myös viestintäasioista vastaava korkein virkamies Lindénin ministeriöstä.

Työryhmän tärkein tehtävä oli miettiä, miten Yleisradion toiminta rahoitetaan jatkossa. Mutta se teki esityksiä myös siitä, miten Yleisradiota koskevassa laissa pitäisi jatkossa määritellä Yleisradion julkisen palvelun tehtävä ja sen toteuttamisen valvonta.

Työryhmä esitti, että eduskunnan valitsema hallintoneuvosto valvoisi, että kaikki laissa asetetut julkisen palvelun tehtävät täytetään. Se myös asettaisi tehtävien yleiset sisällölliset ja määrälliset tavoitteet. Hallintoneuvosto antaa tällä hetkellä joka toinen vuosi, jatkossa mahdollisesti joka vuosi, koko eduskunnalle kertomuksen julkisen palvelun toteutumisesta.

Eniten yksityisten mediakonsernien närää on herättänyt se, että Yleisradioon mediamaailman muuttuessa laajentanut toimintaansa perinteisen radio-ja televisiotoiminnan ulkopuolelle. Työryhmän esityksen mukaan jatkossa hallintoneuvosto arvioi tällaiset merkittävät uudet palvelut ja toiminnot julkisen palvelun tehtävien kannalta.

Lindén on kuitenkin lähtenyt Viestinnän keskusliiton ahkerasti opastamana etsimään ”toimivampaa” tapaa Ylen valvontaan. Pohdittavana on esimerkiksi täysin ulkopuolisen valvontaelimen perustaminen.

Ylen valvonnan peruskuviota ei ole syytä muuttaa ministerin tai Viestinnän keskusliiton mietteiden pohjalta. Yksityisten mediakonsernien tavoite näyttää olevan se, että Yleisradio ajautuisi suoran budjettirahoituksen avulla poliittiseksi pelinappulaksi ja menettäisi arvostuksensa kansalaisten silmissä. Ulkopuoliset asiantuntijat pitäisivät huolta siitä, että Yle ei toimi alueilla, joissa yksityisillä yrityksillä on rahastamisen mahdollisuuksia.

Poliitikkojen toiminta Yleisradion valvojina voi herättää kansalaisten närkästystäkin. Mutta poliitikot joutuvat kuitenkin vastaamaan näistäkin toimistaan kansalaisille vähintään joka neljäs vuosi. Heidän arvoistaan ja intresseistään tiedetään paljon enemmän kuin ”riippumattomien” asiantuntijoiden ajatuksista. Kenelle ulkopuoliset asiantuntijat vastaavat: maan hallitukselle vai Viestinnän keskusliitolle?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva