Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.6.2009 - Vastuu työurien pituudesta on kaikilla

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi Verkkoapila-lehden kolumnissa, että työurien pidentämisestä tulee sopimuskierroksen ohella kuuman keskusteluaihe syksyn alkaessa. Asia on tärkeä monestakin syystä, mutta ei sillä kaikkia kysymyksiä ratkota. Pääministeri Matti Vanhanen halusi alkuvuodesta jopa vakuuttaa eläkeiän nostolla ulkomaisia sijoittajia Suomen kyvystä maksaa takaisin velkansa.

Aikataulupaineita asiassa luo se, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen keväällä eläkeikäriidan päätteeksi tekemän sopimuksen mukaisesti vuoden loppuun mennessä pitäisi valmistella linjaukset, joiden tavoitteena on nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä.


Tehtävä on iso eikä se ratkea muutaman kuukauden työryhmätyöllä. Vuonna 2025 63 vuotta täyttävät ovat nyt 46–47 -vuotiaita ja heillä on vielä paljon työuraa edessään. Työelämän laadulla tästä päivästä eteenpäin on suuri merkitys sille, miten pitkään he jaksavat ja haluavat olla töissä.


Heidän tähänastiset kokemuksensa kattavat rajun osan suomalaisen työn historiaa 90-luvun lamasta rajun rakennetyöttömyyden ja hiostuksen lisääntymisen kautta uuteen talouskriisiin. Sillä on jo oma vaikutuksensa. Ne kokemukset on syytä muistaa. Tämän päivän tekojen jäljet ovat pitkät. Kvartaalivetoisessa taloudessa tämän muistaminen tuntuu kuitenkin olevan vaikeaa.


Työurien pidentäminen ei välttämättä ala loppupään toimilla. Esimerkiksi työterveyshuollon ulkopuolella on suuri joukko työtätekeviä ihmisiä. Toisaalta työterveyshuollon periaatteessa suuri kattavuus näyttää jättäneen julkisen terveydenhuollon kehittämisen osin lapsipuolen asemaan. Sen piirissä on kuitenkin paljon myös sellaisia ihmisiä, joiden pitäisi pysty siirtymään työelämään. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on isolta osin jätetty täysin ihmisten omatoimisuuden varaan. Terveys on kuitenkin välttämätön ehto työssäjaksamiselle.


Pitkien työurien mahdollistaminen ei ala edes ensimmäisestä työpaikasta. SAK kiinnitti kesän alussa julkistamissaan esityksissä aivan oikein huomiota siihen, että pitkän työuran edellytyksiä luodaan tai tuhotaan jo koulussa. Sen jälkeenkin kyse on monista asioista sekä työssä että esimerkiksi perhevelvollisuuksien hoitamisessa.


Hallituksenkin kannattaa muistaa, että se lyhentää tai pidentää työuria vuosikymmenien päästä niilläkin toimilla, joita se tekee elokuun budjettiriihessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva