Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.6.2009 - Vasemmistoliitto ei löydä messiasta

Europarlamentin vaalit olivat katastrofi Vasemmistoliitolle. Syitä ainoan paikan menettämiseen oli useita alkaen perussuomalaisten nosteesta ja heikosta ehdokasasettelusta, mutta puheenjohtaja Martti Korhonen teki nopeasti johtopäätöksensä ja erosi.


Nyt puolue etsii puheenjohtajaa, joka kykenisi estämään vastaavankaltaisen katastrofin toteutumisen seuraavissa eduskuntavaaleissa. Viimeisimpien kannatuslukujen valossa puolue ei olisi katoamassa eduskunnasta, mutta jäämässä kuitenkin vihreiden ja perussuomalaisten taakse.


Puolueen jäsenet kaipaavat rivien kokoajaa ja uudistajaa. Vasemmistoliittoa jäytävät osin vanhat jakolinjat ja osin uudet erimielisyydet. Osa väestä haluaa punaisempaa politiikkaa, osa vihreämpää. Näkemyseroja monista uusista asioista, kuten maahanmuutosta, ovat vahvoja.


Vasemmistoliitossa erimielisyyksien yhteensovittaminen on kuitenkin vaikeaa. Pitkään jatkunut kannatuksen lasku johtaa etsimään syntipukkeja omista riveistä. Ja kun joukot ovat harvenneet, mielipide-erot jäljellejääneiden välillä ovat suuria.

Konservatiivisuutta ja radikalismia tai nationalismia ja kansainvälisyyttä on vaikea yhdistää.


Vasemmistoliiton erimielisyydet eivät ole ainutlaatuisia. Samankaltaiset puolueet muualla Euroopassa kärvistelevät samanlaisten ristiriitojen kanssa, vaikka jotkut niistä hetkellisesti ovatkin kyenneet kannatustaan nostamaan.


Vasemmistoliitolle on tarjolla kaksi puheenjohtajakandidaattia, jotka kumpikin ovat vähän yli kolmekymppisiä. Puolueiden johdon nuorennusleikkaukset jatkuvat.


Paavo Arhinmäki, helsinkiläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja, on osoittautunut taitavaksi kampanjoijaksi vaaleissa, mutta muuta näyttöjä ei ulospäin ole pahemmin näkynyt. Lennokkaita tiedotteita tosin on alkanut sadella Arhinmäen ryhdyttyä hoitamaan väliaikaisesti puheenjohtajan tehtäviä Korhosen eron jälkeen.


Merja Kyllönen, myös ensimmäisen kauden kansanedustaja, on Kainuusta. Pohjois-Suomi on Vasemmistoliitolle edelleen vahvinta kannatusaluetta, mutta väen väheneminen ja vanheneminen on syönyt painoarvoa. Kyllönen on puheissaan Arhinmäkeä maltillisempi ja perinteisempi.


Arhinmäki on Vasemmistoliiton todennäköinen valinta. Valinnan jälkeen puolueen puheet tulevat räväköitymään ja se tyydyttää osaa jäsen- ja kannattajakunnasta. Osa taas kyllästyy lopullisesti.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva