Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.6.2009 - Taloustunnelin päässä häämöttää valoa

Valtiovarainministeriön tiistaina julkistama talousennuste oli osin aikaisempaa synkempi, mutta siihen sisältyi myös valonpilkahdus. Ennusteen mukaan kansantuote putoaa tänä vuonna hieman enemmänkin kuin alkuvuodesta arvioitiin johtuen vuoden alun erittäin heikosta kehityksestä. Mutta ensi vuonna ministeriö uskoo putoamisen ainakin pysähtyvän, kun se vielä maaliskuussa arvioi kansantuotteen pienevän vielä silloinkin.

Arvioiden muutos johtuu siitä, että maailmalla taloudessa on jo pieniä virkoamisen merkkejä. Tunnelmat siitä, että ainakin pohja on jo saavutettu, leviävät. Tosin Euroopassa virkoamisen merkeistä ei edelleenkään ole paljon tietoa.

Maailmantalouden toipuminen voi kuitenkin nostaa viennin tämän vuoden rajun pudotuksen jälkeen ensi vuonna pieneen kasvuun ja se voi vääntää koko kansantuotteen jopa pieneen kasvuun.

Muutos heijastuu kuitenkin Suomeen hyvin hitaasti. Yksityinen kulutus putoaa tänä vuonna selvästi eikä lähde nousuun ensi vuonnakaan. Työpaikkoja katoaa kahden vuoden aikana yhteensä 140!p000 ja työttömyysprosentin arvioidaan nousevan ensi vuonna kymmeneen prosenttiin.

Valtio ottaa tämän hetken arvioiden mukaan tänä vuonna velkaa pari miljardia euroa alkuvuoden arvioita enemmän ja ensi vuonna velkamäärää kasvatetaan 13 miljardilla. Julkisen velan määrä suhteessa kansantuotteeseen kasvaa nopeasti hyvinkin kaksinkertaiseksi.

Velka saadaan kuitenkin hallintaan ja alenevaankin suuntaan, jos ihmisillä on töitä. Riski siitä, että työttömyys jää jälleen korkealle tasolle senkin jälkeen, kun kasvu lähtee käyntiin, on kuitenkin suuri. Esimerkiksi siitä, että työnantajat ovat nyt tunkeneet ihmisiä hätäpäissään eläkeputkeen, uhkaa tulla kallis lasku. Työuria pitäisi pidentää eikä lyhentää. Mutta tuntuu siltä, että työnantajat eivät tule toimeen ilman työttömien armeijaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton investointitiedustelukin kertoi huolestuttavia tietoja yritysten tulevaisuudensuunnitelmista. Teollisuuden kiinteät investoinnit ovat tänä vuonna romahtamassa tavalla, joka rapauttaa tuotantokoneistoamme. Sillä tavalla tulevaan maailmantalouden nousuun ei päästä kiinni.

Tosin EK:n kysely oli tehty maalis-huhtikuussa, jolloin näkymät olivat nykyistä synkemmät. Toivottavasti yrityksissä on sen jälkeen luettu uusia taivaan merkkejä ja korjattu suunnitelmia loppuvuotta varten.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva