Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.6.2009 - Pukit kaalimaan vartijoina

Valtionyhtiöiden palkkaus- ja eläkejärjestelmiä selvittänyt työryhmä luovutti maanantaina mietintönsä valtionyhtiöiden ohjauksesta vastaavalle ministerille Jyri Häkämiehelle. Palkka- ja eläke-ehtojen määrittelyä kiristetään taas hieman.

Aihetta onkin. Helsingin Sanomat kertoi samana aamuna valtio-omisteisten, pörssin ulkopuolisten yhtiöiden johtajien palkkojen ja bonusten nousseen viime vuonna 11 prosenttia. Samaan aikaan tavallisten palkansaajien keskimääräinen ansiotaso nousi viisi prosenttia.

Ongelma ei rajoitu vain valtio-omisteisiin yhtiöihin. Muissakin isoissa yrityksissä johdon palkat ovat nousseet selvästi enemmän, mitä palkkataso yleensä. Ja tällöin ei puhuta bonuksista tai osakepalkkioista vaan ihan peruspalkasta.

Oma lukunsa ovat eläkejärjestelyt. Sopimuksia lakisääteistä eläkeikää alhaisemmasta eläkeiästä ja korkeammasta eläketasosta on pilvin pimein.

Viime vuosien tuloerojen kasvu on valtaosin johtunut hyvätuloisten ihmisten pääomatulojen kasvusta. Mutta palkkatulojen kasvuvauhdin erot tuovat siihen oman lisänsä. Jo samat prosentuaaliset palkankorotukset tuovat yritysjohtajille huomattavan paljon suuremman kasan euroja käteen kuin tavallisille palkansaajille. Erot vain kasvavat, kun käytetään omaa kaksinkertaista prosenttilinjaa.

Yritysjohtajien palkkojen kovaa tasoa on perusteltu sillä, että niiden on oltava kansainvälisesti kilpailukykyisiä. Niin ne näyttävät olevankin, sillä kovin kummoista suomalaisjohtajien virtaa ulkomaille ei tunnu olevan. Liekö hinta liian korkea, sillä kysyntäkään ei vaikuta kovin suurelta.

Samaan aikaan, kun johtajien palkkoja ja eläkkeitä on hilattu ylös reipasta vauhtia, yhteiskunnassa on puhuttu kahdesta asiasta. Työuria pitää pidentää, jotta työeläkemaksuja ei pitäisi kohtuuttomasti korottaa tai eläkkeiden tasoa leikata nykyistä enempää. Liian korkeat palkankorotukset ovat syöneet Suomen hintakilpailukykyä. Nyt edessäolevalla tes-kierroksella ei ole varaa minkäänlaisiin korotuksiin, osa elinkeinoelämän edustajista puhuu jopa palkanalennuksista.

Yritysten johdon palkat ja eläkemaksut maksetaan firmoissa samoista tuloista kuin työntekijöidenkin palkat. Elinkeinoelämän Keskusliiton johtoelimissä voitaisiin katsoa ensimmäiseksi omassa porukassa peiliin. Uskottavuutensa voi menettää vähemmälläkin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Joko olet vaihtanut talvirenkaat?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva