Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.6.2009 - Sanan- vai rahanteon vapautta

Ylen nettisivut kertoivat keskiviikkona, miten isot mediatalot ovat viime vuosina tuottaneet omistajilleen erittäin hyvin ja tehneet vielä tämän vuoden alkupuolellakin olosuhteisiin nähden pääosin kohtuullista tulosta. Samaan aikaan ne ovat kuitenkin monen muun yrityksen tavoin vähentäneet työntekijöitä ja leikanneet palkkakuluja muin tavoin.

Etenkään isoilla mediataloilla ei ole ilmoitustuottojen tippumisesta huolimatta taloudellisesti mitään hätää. Kyse on muusta. Keskisuomalainen Oyj:n, jossa ei toki ole tehty jyrkimpiä toimia, hallituksen puheenjohtaja ja suuri omistaja Vesa-Pekka Kngaskorpi kiteytti yhtiön vuosikertomuksessa keväällä peruslinjan: "Keskisuomalainen-konsernin omistajien tottuman tuloskunnon ylläpitäminen tulevaisuudessa vaatii kaikilta yhä enemmän – yhtiön hallituksen tehtävä on vastata tähän haasteeseen".

Nyt näyttää vähän kaikilla aloilla siltä, että vaatimukset kohdistetaan työntekijöihin, jotta omistajien odottama tuloskunto säilyisi. Rahanteon vapaus onkin sanavapautta kalliimpi asia.

Työnantajien kova linja monissa mediayrityksissä herättää myös yleisemmän kysymyksen siitä, mitä ovat yritystoiminnan riskit ja kenen ne kuuluu kantaa?

Ei ole mikään uutinen, että meidän talousjärjestelmäämme kuuluvat nousu- ja laskukaudet ja myös silloin tällöin toistuvat syvät kriisit. Mediayhtiöiden johdossa tiedetään hyvin, että ilmoitustuotot ovat aina heitelleet talouden suhdanteiden mukaan kuin vuoristorata, paljon voimakkaammin kuin kansantalouden kasvuluvut.

Kyse on alaan liittyvästä riskistä. Jos omistajat haluavat välttyä tältä riskiltä, rahansa voi sijoittaa johonkin muualle. Mutta jos riskin ottaa, se on myös kannettava. Sen vastapainona on erinomaiset tuottomahdollisuudet hyvinä aikoina. Nyt omistajille kuuluvia yritystoiminnan riskejä kipataan surutta työntekijöiden kannettavaksi.

Yksi nykyisen talouskriisin syitä on se, että erilaisten riskeiltä suojaavien johdannaisten kauppa paisui järjettömiin mittasuhteisiin, kun omaan liiketoimintaan liittyviä riskejä ei enää haluttukaan kantaa. Johdannaisissa ei sinällään ole mitään pahaa. Yritys voi esimerkiksi suojata jossakin muussa valuutassa olevan lainansa valuuttakurssimuutoksilta, jotta takaisin maksettava loppusumma tiedetään varmasti. Ei yksi yritys voi valuuttakurssimuutoksille mitään.

Mutta oman yrityksen toimialaan liittyvät riskit ovat jo toinen juttu. Työntekijät eivät ole johdannaisia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva