Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.6.2009 - Kokoomuksen korttipakka leviää

Vaikka vasemmiston iso tappio oli merkittävin muutos eurovaaleissa, myös kokoomus sai muistutuksen kuolevaisuudesta. Se menetti kannatustaan edellisiin eurovaaleihin nähden.

Kokoomus on selvästi itsekin nähnyt vaaran. Se koetti jo eurovaaleissa tarjota jokaiselle jotakin. Yksi kokoomuksen puoluehallituksen valitsemista ehdokkaista käytti niin raskasta kieltä maahanmuuttajista, että puolueen täytyi puheenjohtajansa suulla irtisanoutua ehdokkaansa näkemyksistä. Toinen puoluejohdon valitsema ehdokas oli enemmänkin nähtävästi Ranskan autoteollisuuden asialla kuin kokoomuksen julkisesti esittämillä linjoilla puhuessaan ilmasto- ja ympäristökysymyksistä.

Maan talouspolitiikan linjanveto on ollut kokoomuksen käsissä. Kokoomus ajoi tämän vuoden budjettiesitykseen isot veronkevennykset lunastaakseen vaalilupauksiaan. Kevennykset toteutettiin tavalla, joka kippasi niistä suurimman osan hyvätuloisille.

Kun taloustilanne alkoi nopeasti heikentyä, hallitus alkoi nimittää vaalilupausten lunastamista elvytystoimiksi. Tällainen elvytys elvyttää kuitenkin lähinnä hyvätuloisten varallisuuden kartuttamista. Normaaleinakin aikoina hyvätuloisten veronkevennyksistä merkittävä osa menee varallisuuden kartuttamiseen eikä työpaikkojen luomiseen. Talouden kriisiaikoina tämä vain korostuu.

Oppositio koetti SDP:n johdolla saada hallitusta järkiinsä, mutta puheet kaikuivat kuuroille korville.

Nyt jopa kokoomuslainen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on hermostunut hallituksen talouspolitiikan hoitoon. Niinistö antaa ymmärtää hallituksen toiminnan täyttävän lain rikkomisen tunnusmerkit. Hallitus tietää budjettinsa olevan kestämättömällä pohjalla, mutta ei ole antanut eduskunnalle tietoa eikä esityksiä tilanteen korjaamisesta. Onneksi edes omien älähdys saa hallituksen jollain tavalla liikkeelle.

Toukokuun puolivälissä Jyrki Katainen kirjoitti nettipäiväkirjassaan: "Rahat eivät riitä kaikkeen, joten on vain osattava priorisoida." Kyse ei ole osaamisesta, vaan siitä, mitä pitää tärkeänä ja maan talouden kannalta toimivimpana tapana. Kokoomus on oman tärkeysjärjestyksensä jo osoittanut.

Kokoomuksen rivien hajoamiselle voi oppositiosta irvailla. Mutta ei kannata unohtaa, että kokoomuksen arvovalinnoista on jo seurannut valtava lasku kansalaisten maksettavaksi. Nykyhallitus ajaisi parhaiten Suomen ja suomalaisten etuja siirtymällä nopeasti takaoikealle. Jatkuessaan sen touhut vievät viimeisenkin toivon.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva