Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.6.2009 - Eurooppa etenee vaarallisella tiellä

Euroopan parlamentin vaalien tulos oli iso pettymys. SDP kärsi selvän tappion. 17,5 prosentin kannatus puolueelle oli heikoin eurovaalien historiassa.

Vasemmiston kohdalla vaalien tulos niin Suomessa kuin koko EU:ssakin oli synkkä. Niin meillä kuin muuallakin vaaleissa voittivat puolueet, jotka ovat leimallisesti omaan maahansa käpertyneitä. Konservatiivitkin keräsivät kannatusta tällä linjalla. Ne korostivat monissa isoissakin maissa oman maan etujen tiukkaa ajamista. Euroopasta ei vaaleissa paljoa puhuttu.

Vaikka syynä tähän oli ihmisten talouskriisin johdosta kokema turvattomuus ja hätä, tämä on vaarallinen tie. Ei tästä kriisistä yksin selviä kukaan.

Vihreät, jotka Suomen ohella lisäsivät kannatustaan monissa muissakin maissa, onnistuivat nähtävästi keräämään suurimman poliittisen hyödyn siitä, että ilmastonmuutos on alkanut huolestuttaa ihmisiä tosissaan. Yleiset puheet viherelvytyksestä eivät kansalaisiin tehonneet.

Perussuomalaisten, tai paremminkin Timo Soinin, vaalivoitto oli odotettu. Soini halusi näpäyttää "vanhoja" puolueita ja onnistui siinä vaalipäivänä. Toinen asia on se, mitä tapahtuu jatkossa. Soini joutuu joka tapauksessa keskittymään perussuomalaisten esilläpitämiseen Suomessa tulevia eduskuntavaaleja ajatellen. Euroopan parlamentissa hänestä ei ole iloa kannattajilleen.

Europarlamentin poliittisten ryhmien lopullinen kokoonpano ei selviä vielä muutamaan viikkoon. Mutta selvää on, että siitä ei enää entisessä määrin ole tukea palkansaajille ja tavallisille kansalaisille. Samalla on syytä muistaa, että valtaosassa jäsenmaita istuu porvarillinen hallitus. Se määrittää EU:n neuvoston, unionin toisen päätöksentekijän, linjaa.

Tämä tilanne korostaa entisestään seuraavien eduskuntavaalien merkitystä. Suunnanmuutos on välttämätön.

Pääministeripuolue keskusta kärsi vaaleissa myös suuren tappion. Eduskuntavaalien lähestyessä se tulee todennäköisesti merkitsemään sitä, että päähallituspuolueiden välillä jännitteet kasvavat.

Siitä ei kuitenkaan ole paljon iloa, jos tilanne ei muilta osin muutu. Vasemmiston yhteenlaskettukin kannatus putosi näissä vaaleissa jo alle neljänneksen. Vaikka eduskuntavaalien asetelma on täysin toisenlainen kuin europarlamenttivaalien, edessä on todella kova työ kansalaisten luottamuksen voittamiseksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva