Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.6.2009 - Putinin työvierailun anti jäi laihaksi

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin kiireinen työvierailu ei tuottanut läpimurtoja suomalaisten merkittävinä pitämissä kysymyksissä. Puutullit, kiinteistökaupat Venäjällä, konttikuljetusten siirtäminen rautateille ja Venäjän liittyminen lapsikaappauksia koskevaan kansainväliseen sopimukseen jäivät samaan jamaan kuin ennen vierailuakin. Suomalaisten toiveille lopputulos oli pettymys.


Sitä eivät poista työlupakäytäntöihin luvassa oleva parannus, Inarinjärven kalakorvauksista käydyt neuvottelut eikä lopputuloksen häämöttäminen Saimaan kanavan vuokrausta koskevissa neuvotteluissa.


Venäjän puutullit ovat tehneet hallaa kummallekin maalle. Ne edesauttoivat suomalaisen kapasiteetin alasajoa, ja ne veivät lähes ainoan merkittävän tulolähteen Venäjän Karjalassa. Ulkomaisia metsäteollisuuden investointeja Venäjälle ne eivät sen sijaan ole juurikaan saaneet aikaan, vaikka piti. Metsäteollisuuden kriisi rajoittaa vastedes suomalaisyritysten tarvetta tuoda puuta Venäjältä.

Tullien vipuvoima saada Suomesta investointeja Venäjälle hupenee.


Venäjän ajatus siirtää konttien kuljetus kokonaan rautateille on pitkällä aikavälillä ja ilmastonäkökulmasta järkevä. Äkkirysäyksellä sitä ei ole mahdollista toteuttaa. Venäjältä puuttuu tarvittava infrastruktuuri, ja Suomelle koituisi lisähankaluuksia työllisyyden ylläpitämisessä. Putinin vierailu ei tuonut ongelmaan selvyyttä. Yhtä lailla suomalaisten mahdollisuudet tehdä kiinteistökauppoja Venäjällä jäivät sen varaan, että selvitetään lähinnä pitkäaikaisen vuokrauksen mahdollisuuksia.


Avoimeksi jäi Venäjän liittyminen lapsikaappauksia koskevaan kansainväliseen sopimukseen. Se antaisi pelisäännöt, joilla käsiteltäisiin hankaliksi osoittautuneita, rajat ylittäviä perhekiistoja. Vaikka Putin sätti suomalaista diplomaattia Anton–pojan tapauksessa, hän ei ruvennut enää laventamaan kiistaa. Asenteessa silti näkyi, että tapaus ärsyttää venäläisiä.


Epäselväksi ei jäänyt, että Putinille on tärkeää saada Itämeren kaasuputki ripeästi liikkeelle. Suomi on ilmoittanut arvioivansa hanketta lähinnä ympäristötekijöiden valossa, ei poliittisena kysymyksenä. Putken tärkeydestä huolimatta siitä ei ole siten apua Suomelle Venäjän kanssa käytävissä poliittisissa neuvotteluissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva