Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.6.2009 - Metallin vähemmistö hylkäsi jäsenten edun

SAK:laisten teollisuusliittojen pitkälle valmisteltu hanke liittofuusiosta koki ankaran takaiskun Metallityöväen liiton ylimääräisessä liittokokouksessa. Sen vasemmistoliittolainen ryhmä kaatoi määrävähemmistöllään oman liittonsa osallistumisen kaavailtuun suurliittoon.


Ratkaisu on tappio yhteistyötä suunnitelleiden liittojen jäsenten edunvalvonnalle. Se on tappio yhteisten pelisääntöjen kunnioitukselle.


Vasemmistoliittolaiset olivat aiemmin valmiit hyväksymään jäsenäänestyksen mukaisen menettelytavan liittofuusiossa. Jäsenäänestyksessä vankka enemmistö tuki fuusiota. Ryhmä käänsi kuitenkin takkinsa ja tuhosi puheenjohtaja Riku Aallon sanoin vuosien työn.


Liittofuusion kaatajien motiiveja voi luonnehtia valtapoliittisiksi. Koko jäsenistön edun asemesta ajetaan oman ryhmän etua. Se voi lyhytnäköisyydessään osoittautua suureksi virheeksi.


Vaakalaudalla oli uskottavuus yhdessä sovittujen pelisääntöjen noudattamisessa. Uskottavuus meni, ja tilalle nousi epäluulo. Kysymys ei ole vain Metalliliitosta, vaan SAK:laisesta ay–liikkeestä laajemminkin. Tampereen tapahtumista jää pitkä jälkikaiku.


Aiemmin Sähköliitto hyppäsi sivuun liittofuusiosta, ja nyt Metalliliitto joutuu tekemään samoin. Asetelma hankkeessa muuttuu perusteellisesti. Mukanaolostaan jo myönteisen ratkaisun tehneet tai lopullista ratkaisuaan vielä harkitsevien liittojen mietittäväksi jää, minkälaiseen yhteistyöhön uusi tilanne antaa eväät.


Yhteistyön tiivistämiselle edunvalvonnassa on edelleen suuri tarve, vaikka Tampereella kävi niin kuin kävi. Valmistelutyö ei myöskään ole valunut hukkaan, vaan sen tuloksia voidaan hyödyntää jatkosuunnittelussa. Ensimmäiset kommentit liittofuusion muilta osapuolilta antavat viitteitä, että yhteistyön tiivistämistä ollaan valmiita harkitsemaan.


Vasemmistoliittolaiset yrittävät pysäyttää vääjäämättömän muutoksen. Metalliliittoa tai sen edunvalvontaa ei kuitenkaan ole mahdollista museoida johonkin vanhaan muottiin, vaikka se kuinka herättäisi nostalgisia muistoja. Pian eletään jo 2010–lukua, jolloin edunvalvonnassa tarvitaan aivan muita työkaluja kuin sirppiä ja vasaraa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva