Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.5.2009 - Metsäteollisuus sai kuulla madonluvut

Metsäntutkimuslaitoksen arvio Suomen puunjalostuksen tuotannosta ja puunkäytöstä vuoteen 2020 mennessä kertoo, miten huonosti metsäteollisuuden asiat oikein ovat. Metla ennakoi rajuja supistuksia sekä teollisuustuotantoon että puunkäyttöön. Runsaan vuosikymmenen kuluttua metsäteollisuuden tuotanto ja puunkäyttö ovat pudonneet 1990–luvun alun tasolle.

Paperin kulutus on 2000–luvun alusta lukien supistunut. Sähköinen viestintä vie tilaa ”painetulta sanalta”. Maailmalla on paperituotteista ylitarjontaa, ja suomalaisen teollisuuden päänsärkyä syventävät kilpailukykyhuolet. Muualla paperia pystytään tekemään paljon halvemmalla kuin Suomessa.

Metsäteollisuus ei itse näe tilannettaan yhtä synkkänä kuin Metla. Silti se perää valtiolta toimintaedellytystensä parantamista. Suomella ei ole varaa menettää yhtä teollisista tukijaloistaan, mutta alan pitäisi katsoa myös omia tekemisiään.

Kriitikot sanovat metsäteollisuuden hukanneen etsikkoaikansa devalvaatioiden silaamien kultaisten vuosien tuomaan hyvään oloon.!

Silloin pantiin rahaa menemään miljardikaupalla epäonnistuneiksi osoittautuneisiin yritysostoihin muilta mantereilta. Tutkimus ja tuotekehitys jäivät jalkoihin. Laiminlyöntien hinta nousee korkeaksi.

Metla ennakoi meneillään olevien tuotannon supistusten jatkuvan, vaikkakin aikaa myöten hidastuen. Ennakointia on paha osoittaa vääräksi, koska suomalaisen metsäteollisuuden päätuotteiden kysyntä hiipuu, markkinoilla on ylitarjontaa ja hintakilpailukyky kateissa.

Valtio on tukenut nykytuotannon edellytyksiä, esimerkiksi puun tarjonnan lisäämistä. Teollisuus itse pyrkii samaan aikaan parantamaan kannattavuuttaan, mikä käytännössä tarkoittaa supistuksia tuotantokapasiteetissa eli puun kysynnässä ja henkilöstössä.

Tämä ristiriitainen asetelma täytyy purkaa ja ohjata niin valtion kuin teollisuudenkin voimavarat siten, että niiden avulla turvataan metsäteollisuuden toimintaedellytykset. Se voi tarkoittaa puuhun perustuvan energiatuotannon samoin kuin puutuoteteollisuuden voimakasta kehittämistä. Molempien puolesta puhuu myös ilmastomuutoksen hillintä.

Etusijalle on nostettava hankkeet, jotka tukevat uuden tuotannon syntymistä Suomeen. Puun kaikkia ominaisuuksia ei ole vielä läheskään käytetty hyväksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva