Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.5.2009 - Kovakorvainen hallitus

Huhtikuun tilastot työttömyyden muutoksista viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna soittavat jo hätäkelloja. Niiden kumu ei kuitenkaan kuulu hallitukseen asti. Työttömyys yleistyy nopeudella, jonka pitäisi herättää huolta. Hallituksen ote kuvastaa pikemminkin ongelman vähättelyä.

Asenne muistuttaa hallituksen suhtautumisesta varoituksiin finanssikriisin kääntymisestä talouskriisiksi. SDP muistutti jo lähes vuosi sitten riskeistä, että pankkisektorin ongelmat voivat kääntyä koko talouden ongelmiksi. Hallitusta eivät varoitukset hetkauttaneet. Se jatkoi talouspolitiikkaansa kuin mikään ei vaikuttaisi Suomen asemaan.

Nyt ongelmat miinusmerkkisine talouskasvuineen ja pahenevine työttömyyslukuineen ovat kaatuneet syliin. Kovakorvainen hallitus ei silti halua kuunnella muiden ajatuksia tilanteen parantamisesta.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ehdotti hiljattain kansallisen työllisyystyöryhmän perustamista työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden lievittämiseksi. Ehdotus sai hallitukselta nuivan vastaanoton. Päähallituspuolue keskusta ei ole koskaan ymmärtänyt palkansaajien ongelmia, eikä työministeriötä nyt johtava vihreä liikekään ole niiden hoitamisessa erityisesti kunnostautunut.

Ennusmerkit työllisyyden hoidossa ovat huolestuttavat. Nyt olisi aika padota kaikin keinoin työttömyyden kasvu. Viime laman kovimpia oppeja on, että työttömyyden ehkäisy tulee yhteiskunnalle kaikin tavoin edullisemmaksi kuin työttömyyden hoito.

Nyt on ajateltava erityisesti nuoria, joiden muutoinkin haasteellista ensikosketusta työelämään taantuma entisestään hankaloittaa. Sujuvaan siirtymiseen opiskelusta työhön tarvitaan koko yhteiskunnan panosta. Julkinen valta voisi ohjata voimavaroja työllistämiseen, työnantajat voisivat avata ovet työharjoittelulle ja kolmas sektori työllistää julkisen tuen avulla. Tärkeintä on estää nuorten työttömyyden räjähdysmäinen kasvu.

Se lisäisi uhkia syrjäytymisestä. Siihen ei Suomella ole mitenkään varaa. On siis aika käyttää lisää voimavaroja nuorten opiskelu–, harjoittelu– tai työpaikan turvaamiseksi nuorisotakuun kolmen kuukauden sääntöä noudattaen.

Keskeinen tekijä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisessä on mahdollisimman hyvä työllisyys. Siihen kytkeytyy saumattomasti pyrkimys pidentää työuria. Niiden eteen hallitus saisi ponnistella paljon nykyistä määrätietoisemmin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva