Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.5.2009 - Vaikuttamisen ikkuna avautuu

Ennakkoäänestys Euroopan parlamentin vaaleissa alkaa tämän viikon keskiviikkona. Suomesta valitaan parlamenttiin 13 jäsentä 241 ehdokkaan joukosta.

Varsinaiseen vaalipäivään, kesäkuun 7. päivään on enää kaksi viikkoa, mutta kuumasta vaalitaistelusta ei ole suuria merkkejä. Viiden vuoden takaisissa vaaleissa äänestysinto ylitti nipin napin 40 prosenttia. Etukäteen on arveltu, että suomalaiset äänestäjät olisivat melko passiivisia tälläkin kertaa. Vaali–innon laimeutta on valitettu myös muissa EU–maissa.

Se on harmi, sillä nyt äänestäjille avautuu todellinen vaikuttamisen paikka. Suomen lainsäädännöstä suurin osa pohjautuu EU:sta tuleviin pykäliin, ja Euroopan parlamentilla on niiden muotoilussa enenevästi sananvaltaa. Suomalaisten äänestäjien kannattaa lähettää parlamenttiin mahdollisimman kyvykkäitä, kielitaitoisia ja sosiaalisesti lahjakkaita ihmisiä ajamaan eurooppalaisten asioita. Siinä tulevat ajetuksi suomalaistenkin edut.

Europarlamentaarikot järjestäytyvät poliittisiin ryhmiin, eivät kansallisiin ryhmiin. Mitä suurempi ryhmä, sitä enemmän sillä on poliittista valtaa. Kysymys on siitä, millaista Eurooppaa halutaan.

Parlamentin suurin ryhmä, konservatiivit, korostavat markkinoita ja niiden toimivuutta. Toiseksi suurin ryhmä, sosialidemokraatit, painottavat Euroopan sosiaalista luonnetta, etusijalla ovat ihmiset ja heidän tarpeensa, eivät yritykset, kuten konservatiiveilla.

Eron voi pelkistää EU:n työaikadirektiivin avulla. Oikeistopuolueet eivät halua hyväksyä työajan rajoittamista, vaan sallisivat jopa yli 60 tunnin työviikot. Tätä EU:n ensimmäistä työolojen huonontamiseen tähtäävää direktiiviä tuki myös Suomen hallitus pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) johdolla. Mukana olivat myös kokoomus ja RKP.

Neuvottelut työaikadirektiivistä jatkuvat, mutta selvää on, etteivät sosialidemokraatit sen enempää Suomessa kuin Euroopan parlamentissakaan hyväksy työelämän heikennyksiä. Sisämarkkinavapaudet eivät voi käydä ihmisten perusoikeuksien edelle.

Parlamenttivaaleissa vaikutetaan Euroopan tulevaisuuteen. Sosiaalinen, ihmisten edut tarkoin huomioon ottava Eurooppa ei kehity ilman sosialidemokraattien panosta. Mitä suuremmaksi ryhmä saadaan, sen todennäköisempää on ihmisten Euroopan toteutuminen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva