Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.5.2009 - SAK:ssa alkoi Lylyn kausi

Suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK sai uuden puheenjohtajan Lauri Ihalaisen tilalle, kun järjestön valtuusto valitsi SAK:n edunvalvontaosaston johtajan Lauri Lylyn järjestön johtopaikalle.

Nyt valitun puheenjohtajan kausi kestää muodollisesti vain SAK:n seuraavaan edustajakokoukseen, joka pidetään kahden vuoden päästä kesäkuun alussa vuonna 2011. Edustajakokouksella on täysi valta puheenjohtajan valinnassa, mutta todennäköisesti jatkuvuudella on merkityksensä päätöksenteossa silloinkin.

Puheenjohtajan valintaprosessi muodostui vähän toisenlaiseksi kuin alunperin kaavailtiin. Ehdolla ei ollut naista, vaikka haluja ja pyrkimyksiä tähän olikin. Viime metreillä kamppailussa nähtiin vähän kärkeviäkin piirteitä. Kumpikaan ehdokas ei kärjistyksiin ryhtynyt, mutta kannattajien keskuudessa niitä alkoi esiintyä.

Ehdokkaat totesivat jo ennen valintaa, että puheenjohtajakamppailusta ei jää mitään säröjä, valitaan kumpi tahansa. Toivottavasti tämä koskee myös kummankin ehdokkaan kannattajia.

SAK:ssa puheenjohtajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on ollut vaalia järjestön yhtenäisyyttä ja näin tulee olemaan jatkossakin. Jäsenliitoissakin on tätä pidetty tärkeänä.

Yhtenäisyyttä ammattiyhdistysliike tarvitsee jatkossakin. Suomi elää taloudellisesti yhtä historiansa vaikeinta aikaa. Sen myötä tapahtuu muutoksia myös talouden rakenteessa ja toimintatavoissa. Paluu entiseen ei ole kriisin ratkaisuvaihtoehtojen joukossa, tie jatkuu vain eteenpäin.

Talouden rakenteiden ja toimintatapojen muutokset luovat paineita myös ammattiyhdistysliikkeelle, jonka senkin on muututtava ajan mukana ja mieluummin sen edellä. Tämä luo tarpeita uudenlaisiin järjestäytymis-, yhteistyö- ja toimintamuotoihin, joita on pystyttävä tarkastelemaan ennakkoluulottomasti. Mutta samalla on huolehdittava siitä, että mitään toimivaa ja tarpeellista vanhasta ei menetetä. Tässä yhtenäisyys on arvossaan.

Talouden kriisit luovat aina tilanteen, joissa työnantajat ja omistajat kiristävät otettaan ja perustelevat toimiaan omilla välttämättömyyksillään. Etenkin työttömyys ja sen uhka ovat vahva ase vääntää asioita oman mielen mukaiseksi.

SAK:n uusi puheenjohtaja on tärkeässä asemassa huolehdittaessa siitä, että tämän kriisin laskuja ei maksateta vain palkansaajilla ja ylipäätään pienituloisilla ihmisillä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva