Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.5.2009 - Yhteiskuntasovun takuumies

SAK:n puheenjohtajana lähes parikymmentä vuotta toiminut Lauri Ihalainen jättää tänään paikkansa maan suurimman palkansaajajärjestön johdossa. Ay–väki kohdistaa kovimmat odotuksensa SAK:n puheenjohtajaan. Työnantajat ottavat mittaa keskeisimmästä neuvottelukumppanistaan. Maan hallitus toivoo rakentavaa asennetta ja malttia Hakaniemen suunnalta

Ihalaisen puheenjohtajakausi alkoi Suomea rajusti ravistelleen laman kynnyksellä marraskuussa 1990. Talouskriisi osui uran loppuvaiheeseenkin. Suomi on Ihalaisen kaudella käynyt läpi monia murroksia, joista eräät ovat koetelleet yhteiskunnan rakenteita ankarasti.

Työväenliikkeen kasvatille viime vuosikymmenen massatyöttömyyden on täytynyt olla pahimpia koettelemuksia. Vastapainoksi vuosiin SAK:n johdossa on mahtunut myös menestystä, kun sopimusten ansiosta työllisyys on saatu hyvälle tolalle ja palkansaajien ostovoima hyvälle kasvu–uralle.

Usein tällainen lopputulos saavutettiin tulopoliittisten kokonaisratkaisujen muodossa. Ne tapasivat olla rakenteeltaan monimutkaisia. Mukaan saatettiin tarvita niin sosiaalipolitiikkaa, veropolitiikkaa, talouspolitiikkaa kuin palkkapolitiikkaakin.

Monien ja keskenään ristiriitaisten etujen yhteensovittamisessa Ihalaisen avut olivat parhaimmillaan. Hän hahmotti kokonaisuudet, ymmärsi muidenkin osapuolten tarpeita, mutta piti kiinni oman jäsenkuntansa eduista. Ihalaisen rauhallinen, sovitteleva käytös varmisti lopputulokseen pääsemisen.

Osoittamalla lujuutensa puolustaessaan palkansaajien etuja aina yleislakkouhkaan saakka Ihalainen varmisti, ettei neuvottelukumppaneille jäänyt epäselväksi, miten järkkymätön hän tarvittaessa on. Arvovalta työmarkkinakentällä laidasta laitaan kasvoi kyvystä mitoittaa toimet tarpeiden mukaan, ei niiden yli. Ihalaisen asema ei ole kärsinyt edes siitä, että työnantajat ideologisista syistä irtautuivat tulopoliittisista kokonaisratkaisuista, vaikka Ihalainen on puolustanut niiden tarpeellisuutta kaikin voimin.

Yhteiskuntarauhaa koetelleet tapahtumat eivät ole piirtäneet Ihalaiseen leimaa SAK:n puheenjohtajana, joka kärjistää tilanteita. Jos jokin leima hänen uraltaan jää näkyviin, se on yhteiskuntasovun takuumies. Sen aseman saavuttamisessa tarvittaville kyvyille on käyttöä tulevaisuudessakin, jos Ihalainen itse niin haluaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva