Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.5.2009 - Kunnat turvautuvat omaan apuun rahoituksessa

Talous- ja finanssikriisi sekoitti rahoitusmarkkinat perusteellisesti. Pankkien väliset markkinat kärsivät yhä keskinäisestä luottamuspulasta, mikä vaikeuttaa yritysten rahoituksen hankintaa. Rahaa ei tahdo saada millään hinnalla, ja jos saakin, vakuusehdot ovat kiristyneet ja laina–ajat lyhentyneet. Pankit parantelevat asemiaan myös nostamalla marginaaleja laina–asiakkailtaan.

Tämän ovat joutuneet kokemaan myös kunnat siitäkin huolimatta, että kunnat ovat erittäin luotettavia luottojen takaisinmaksajia. Ne eivät tuota luottotappioita pankeille yritysten tai yksityishenkilöiden tapaan. Luotoista korkojen lisäksi perittävät marginaalit ovat saattaneet nousta monikymmenkertaisiksi. Nousu merkitsee kunnille huomattavaa lisämenoa, vaikka kaikeksi onneksi korkotaso on matalalla. Muuten lainamenot olisivat karanneet jo taivaisiin.

Pankkien pihdatessa lainojaan kunnat ovat kääntyneet oman rahoituslaitoksensa, Kuntarahoituksen puoleen. Se myöntää käytännössä jo lähes kaiken kuntien tarvitseman rahoituksen. Kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa Kuntarahoitus luototti kuntia noin 270 miljoonalla eurolla. Luottokasvu edellyttää Kuntarahoituksen oman pääoman kasvattamista. Se on tehty osakepääomaa nostamalla valtion ja kuntien merkitessä uusia osakkeita. Kunnat auttavat näin itse itseään.

Talouskriisi pienentää kuntien tuloja ja lisää niiden menoja. Tämä saksiliike tuottaisi ankaraa hallaa kunnille, ellei tulojen ja menojen eriävää kehitystä pystyttäisi tilapäisesti kompensoimaan lainanottoa lisäämällä.

Muut keinot pyrkiä tasapainoon kunnan taloudessa ovat veronkorotukset tai palvelutuotannon supistukset. Jos talouskriisi pitkittyy, kuntatalouden vaikeudet kasvavat. Valtio voi lievittää hieman kuntien vaikeuksia, kuten se tekee nostamalla tilapäisesti kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta. Kunnat toivovat valtiolta kuitenkin vankempaa panosta kriisin hoidossa.

Kuntarahoitus auttaa luototuksellaan kuntia hoitamaan talouttaan järkevästi, kun esimerkiksi jo käynnistynyttä investointia ei tarvitse rahanpuutteen takia keskeyttää tai luopua hankkeista, jotka eri syistä on järkevää toteuttaa nyt. Silti on syytä toivoa, että pankkien toiminta palaisi mahdollisimman nopeasti normaaliksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva