Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.5.2009 - Suomen kieli avaa muuttajalle oven yhteiskuntaan

Suomi on sitten 1970-luvun chileläisten pakolaisten tulon totutellut maahanmuuttajiin. Ulkomaiden kansalaisia asuu maassa noin 133 000. Viime vuonna kirjattiin lähes 23 000 oleskelulupahakemusta. Turvapaikan hakijoita oli hieman yli 4 000. Maahanmuuttajissa työikäisten (15-64-vuotiaat) osuus on suurempi kuin kantaväestössä. Heistä lähes kahdeksan kymmenestä kuuluu työikäisiin, suomalaisista noin 66 prosenttia.

Väestön ikääntymisen seurauksista huolestuneille tuo tieto on merkittävä. Ei niin, että se pyyhkäisisi pois huolet siitä, saako yhteiskunta hoidetuksi kunnialla vanhenevan väestönsä tarvitsemat palvelut. Muuttajat saattavat pienentää eteen tulevia pulmia, mutta se edellyttää hyvää onnistumista heidän kotouttamisessaan Suomeen.

Tulijoiden taustat voivat vaihdella ylimmän korkeakoulututkinnon suorittaneista luku- ja kirjoitustaidottomiin. Kotouttamiselle tulijoiden suuri kirjo niin kieli- kuin ammattitaidoissakin asettaa suuria vaatimuksia. Henkilökohtaisten ominaisuuksien ja taitojen kehittäminen vastaamaan suomalaisen yhteiskunnan vaatimuksia on kummankin osapuolen etu, mutta siinä onnistuminen kovan työn takana.

Oikopolkua ei ole. Selvityksissä on havaittu, että suomen kielen omaksuminen on useimmiten suorin tie sopeutua yhteiskuntaan. Se auttaa silloin, kun ammattitaidon kohentaminen edellyttää lisäkouluttautumista Suomessa. Se helpottaa yhteydenpitoa viranomaisten kanssa, mutta ennen kaikkea se avaa vuorovaikutusmahdollisuudet työpaikoilla ja arkielämässä kantaväestön kanssa.

Olennaista on nopeuttaa maahanmuuttajien pääsyä suomen kielen opetukseen osana jokaiselle tulijalle laadittavaa yksilöllistä kotouttamissuunnitelmaa. Koulutukselle tämä asettaa kovat vaatimukset, koska muuttajat eroavat taustoiltaan paljon toisistaan. Koulutuspulmia lievittävät ammattiliittojen tarjoamat palvelut. Monet maahanmuuttajat saavat tukea sopeutumiselleen ammattiliittonsa järjestämistä kielikursseista.

Peruskielitaidon omaksumisen jälkeen on järkevää kohdistaa opetus kunkin henkilön ammatissaan tarvitsemaan erityiskielitaitoon. Terve järki sanoo, että tavoitteeksi ei ole syytä asettaa äidinkielentasoista suomen kielen hallintaa. Riittää, kun tulee hyvin toimeen suomen kielellä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva