Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.5.2009 - Eurovaaleissakin puoluevalinta ratkaisee

Suomalaiset suhtautuvat epäilevästi Euroopan Unioniin. Palkansaajien näkökulmasta unioni on keskittynyt yritysten ja markkinatalouden etujen edistämiseen. Sosiaalinen Eurooppa tulee jälkijunassa. Tähän tiivistyy yksi havainto toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n teettämästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin suomalaisten ajatuksia unionista kesäkuisten Euroopan parlamentin vaalien alla.

Jos suomalaiset kokevat, ettei EU:lla ole juurikaan vaikutusta arkielämän asioihin, ei pidä ihmetellä, että kiinnostus osallistua vaaleihin jää myös vähäiseksi. Aikaisemmissa parlamenttivaaleissa äänestysinto on jäänyt alhaiseksi, eikä muutosta aktiivisempaan suuntaan pidetä nytkään kovin todennäköisenä.

Kansanperinne muistuttaa, että itselleen sika tekee kiusaa, jos kaukalonsa kaataa. Vähän samasta asiasta on kysymys, jos jättää äänestämättä. Valtaosa lainsäädännöstämme pohjautuu unionin päätöksiin. Euroopan parlamentin vaikutusvalta on kasvanut, ja se kasvaa edelleen, kun uusi perussopimus saadaan voimaan. Suomalaisten asioihin vaikutetaan voimallisesti parlamentissa.

Epäillään kuitenkin, etteivät suomalaiset europarlamentaarikot pysty vaikuttamaan, koska heitä on vain 13 kaikkiaan 736 parlamentaarikosta.

Tämä on väärä näkökulma. Parlamentissa ei ole suomalaisten meppien ryhmää, joka ajaisi vain Suomen asiaa. Täältä valitut edustajat liittyvät oman poliittisen taustansa mukaisesti parlamentin poliittisiin ryhmiin. Kaksi suurinta ovat konservatiivit ja sosialidemokraatit.

Äänestämisellä on vaikutusta, kun ajatellaan vaikkapa talouskriisin syitä ja keinoja sekä sen lievittämiseksi että ennaltaehkäisyksi. Sosialidemokraatit ajavat nykyistä tehokkaampaa säätelyä finanssimarkkinoille, konservatiivit eivät ole juurikaan innostuneita puuttumaan markkinoiden toimintaan puhumattakaan veroparatiisien kitkemisestä.

Palkansaajan näkökulmasta on väliä, keitä haluaa parlamenttiin. Sen sosialidemokraattinen ryhmä on kiinnostuneempi sosiaalisen Euroopan toteuttamisesta kuin konservatiivit. Näissäkin vaaleissa käydään mittelöä siitä, onko unioni ihmisiä vai yrityksiä ja markkinoita varten. Sosialidemokraatit näkevät unionin työkaluna, jolla Eurooppa tehdään turvalliseksi ja hyväksi ihmisten elää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva