Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.5.2009 - Synkät pilvet keskustan taivaalla

Pääministeripuolueeksi viime eduskuntavaaleissa noussut keskusta on vaalien jälkeen joutunut totuttelemaan kannatuksensa vähittäiseen hiipumiseen. Puolisen vuotta sitten käydyt kunnallisvaalit olivat keskustalle pahin takaisku miesmuistiin, eikä puolueen gallup-suosio osoita nousun merkkejä. Keskustalle on mitattu alle 19 prosentin kannatuslukuja, jotka ovat nöyryyttäviä päähallituspuolueelle.

Puoluejohtaja Matti Vanhasen asema on käynyt heikoksi. Hänen johdollaan puolue ei ole päässyt nauttimaan vaalimenestyksestä. Keskustan kentällä keskustellaankin tarpeesta vaihtaa puheenjohtaja ennen 2011 eduskuntavaaleja. Niissä jaetaan politiikan valttikortit. Nykymenolla keskustaa uhkaa suistuminen ulos keskeisistä poliittisista asemista, sillä sekä kokoomuksen että sosialidemokraattien kannatus on mitattu selvästi keskustaa vankemmaksi.

Euroopan parlamenttivaaleja ensi kesäkuussa pidetään Vanhasen viimeisenä näyttömahdollisuutena. Jos puolue menestyy niissä heikosti, puheenjohtajalle näytetään ovea. Katsotaan, etteivät Vanhasen eväät riitä nostamaan puoluetta tarpeeksi ripeästi ennen 2011 vaaleja. Vanhasen oma visio vuoteen 2015 asti jatkuvasta pääministeriydestä huojuu pahasti.

Sitä visiota on syytä pitää ennenaikaisena yhtä lailla kuin Vanhasen esitystä keskustan naisehdokkaasta Suomen seuraavaksi presidentiksi. Puoluesihteeri Jarmo Korhonen toi oitis esille myös nimiä, kärjessä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

Mistä näitä kummallisia ajatuksia oikein tulee? Presidentinvaaleihin on aikaa kolmisen vuotta. Ehdokaskeskustelun aika ei ole vielä.

Keskustajohdon huomio onkin eurovaaleissa. Presidenttiehdokkuutta käytetään vain yrityksenä piristää puolueen eurovaalimenestystä. Tämä ilmentää, miten vaikeaksi keskustajohto tuntee asemansa. Puoluejohdon poliittinen tulevaisuus on vahvasti sidoksissa eurovaalein tulokseen. Menestymisen paine on hirmuinen.

Keskustalaisten mielissä kummittelee varsinkin perussuomalaisten suosion peikko, joka uhkaa syödä keskustan kannatusta. EU:n epäilijöitä ja kriitikoita on kummassakin puolueessa. Kun päälle pannaan ristipaineet hallituksessa kokoomuksen kanssa, ja saamattomuus talouskriisin hoidossa, keskustan poliittinen taivas näyttää melkoisen synkältä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva