Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.4.2009 - Työllisyyden kriittinen aika

Lähitulevaisuus näyttää, miten vakavasti otettavia ovat puheet tehdä kaikki voitava työttömyyden kasvun patoamiseksi. Puheita ovat pitäneet hallitus ja työnantajatkin.
 Alkuvuonna työttömyys on kasvanut voimakkaasti. Työttömyysaste nousee työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tänä vuonna 8,4 prosenttiin, ensi vuonna 10 prosenttiin. Luvut heijastavat kokonaistuotannon muutosta. Sen odotetaan kyseisenä ajankohtana supistuvan kaikkiaan runsaat kuusi prosenttia. Pudotus on raju, eivätkä työllisyysvaikeudet tule sen vuoksi yllätyksenä.
 Kokonaistuotanto supistuu paljolti viennin vähenemisen myötä. Kysyntä on hiipunut kaikilla suomalaiselle teollisuudelle tärkeillä markkinoilla. Tuotannon otaksutaan kääntyvän kasvuun ensi vuoden aikana, mutta muutos parantaa työllisyyttä hitaasti, kenties vasta vuoden 2011 puolella.
 Edellinen syvä talouskriisi opetti, miten kohtalokkaita seurauksia syntyy, jos työttömyys päästetään vapaasti kasvamaan. Silloiselle Esko Ahon (kesk.) hallitukselle työllisyys näytteli olematonta sivuroolia. Työttömyys räjähti taivaisiin. Jälkiä joudutaan korjaamaan yhä vielä, jos ne ylipäätään ovat korjattavissa. Silloin 1990-luvulla alkaneet syrjäytyminen, työttömyys ja köyhyys ulottavat varjonsa tähän päivään, monen lapsen ja nuoren elämään.
 Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) uskoo, ettei työttömyys kohoaisi viime laman tasolle. Usko yksin ei tässä auta, vaikka siihen yhtyisivät muutkin ministerit. Hallituksen on toimittava määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti työllisyyden turvaamiseksi. Se tarkoittaa työvoimapolitiikan terästämistä sen heikentämisen asemesta.
 Yrityksillä on nyt oiva tilaisuus osoittaa, miten hyvin ne ovat sitoutuneet ajatukseen, että henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara. Aiemmat kokemukset puhuvat lähinnä sen puolesta, että kyse on ollut löysistä juhlapuheista ilman todellista katetta. Töiden väheneminen avaisi tilaisuuden esimerkiksi koulutukselle. Osaava väki lisäisi puhtia yrityksen menestykselle uuden nousun tullessa. Vai ovatko lähimmän kvartaalin tulosluvut omistajille tärkeämpiä kuin pyrkimys varmistaa yrityksen tulevaisuus?
 Lähiajat ovat kriittisiä työllisyyden kehitykselle. Ne näyttävät, toistuuko lamahistoria vai onko siitä oikeasti otettu opiksi.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva