Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.4.2009 - Työelämän laatu ratkaisevaa työurien pidentymiselle

Työurien pidentämisestä käydään vilkasta keskustelua senkin jälkeen, kun hallituksen helmikuussa tekemä yksipuolinen esitys eläkeiän alarajan nostamisesta saatiin torjutuksi. Suuri yksituumaisuus vallitsee tarpeesta saada ihmiset pysymään työelämässä nykyistä kauemmin. Sitä voidaan perustella talouskasvun, huoltosuhteen ja eläkejärjestelmän kestävyyden näkökulmista.

Yksituumaisuus kuitenkin vähenee, kun keskustelu siirtyy keinoihin pidentää työuria. Tarjotaanko suomalaisille keppiä vai porkkanaa? Kepittäjät ajattelevat, että pakolla ja sanelulla saadaan tuloksia. Näinhän hallitus toimi esittäessään, että luovutaan joustavasta eläkeiästä ja asetetaan alaraja tylysti 65 vuoteen.

Itse asiassa on ällistyttää, miten vähän päätöksentekijät ajattelevat porkkanapuolta. Työurien pituuteen vaikutetaan merkittävästi työpaikoilla, kenties jopa enemmän kuin pelkällä eläkepolitiikalla. Työpaikoilla tehdään myös tuottavuutta koskevat ratkaisut, ja jos asiat hoidetaan hyvin, samanaikaisesti saadaan pidennetyksi työuria ja kohotetuksi tuottavuutta. Tällaisen tarjouksen luulisi kiinnostavan myös työnantajia.

Semminkin, kun työelämän ja tuottavuuden samanaikaiseen parantamiseen on keinot jo olemassa. Niitä ei tarvitse lähteä etsimään, kysymys on siitä, että ne otetaan käyttöön. Se taas on tahdon asia.

Työelämää voidaan muovata rahan ehdoilla. Silloin ihmiset ajatellaan resurssiksi, jota voidaan käyttää hetken täysimääräisesti hyväksi ja heittää sitten kuluneena pois. Samankaltainen malli toimii silloin, kun yritykset voittoa tehdessään palkitsevat omistajat, mutta tappioiden tullessa maksumiehen rooli osoitetaan työntekijöille.

Voidaan toimia myös ihmisen ehdoilla. Tehdään työ ja siihen liittyvät järjestelyt tekijälleen otollisiksi. Huolehditaan työympäristöstä, sovelletaan joustavia työaikoja, pidetään huolta työkyvystä ja hallitaan työn kuormittavuutta.

Näiden toteuttaminen ei vaadi mitään ihmetekoja, mutta ne palkitsevat työnantajan tuottavuuden nousulla ja yhteiskunnan laajemmin työurien pidentymisellä. Työntekijä taas hyötyisi omien työolojensa kohentumisesta. Lopulta kaikki voittaisivat, mitä pidetään onnistuneen muutostilanteen ideaalina. Siihen kannattaa pyrkiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva