Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.4.2009 - Hienosäätöä puoluerahoituksen avoimuuteen

Puoluetoiminnan rahoitus on aikain saatossa saatu herättämään suomalaisissa epäluuloja ja epäilyksiä. Ennen julkista puoluetukea meno saattoikin olla villiä. Niiltä ajoilta periytyvät monet negatiiviset asenteet. Julkinen puoluetukikaan ei saanut suuria korjauksia asenteisiin, koska se joutui heti alusta pitäen perussuomalaisten edeltäjän SMP:n legendaarisen puheenjohtajan Veikko Vennamon populistisen parjauksen kohteeksi. Samaa virttä on puolueessa veisattu Vennamon jälkeenkin, mutta se ei ole estänyt nostamasta tukea kuten muutkin.

Lähtökohtaa ei pidä unohtaa: puoluetyö on laillista kansalaistoimintaa, ja puolueet toteuttavat osaltaan suomalaista demokratiaa. Työ ei ole ilmaista. Merkittävä askel rahoituslähteiden avaamisessa otettiin, kun julkinen puoluetuki otettiin käyttöön vuonna 1967 hurjista vastalauseista huolimatta. Ratkaisun tekivät eduskunnassa tuolloin SDP, Keskustapuolue ja SKDL.

Vaikka tukea on korotettu vuosien varrella, se ei kata puolueiden kaikkia menoja. Viime vuonna tukeen käytettiin rahaa 18 miljoonaa euroa. Vaali vaalilta puolueiden kampanjat nielevät aikaisempaa enemmän rahaa samalla kun niiden jäsenpohja supistuu ja sen myötä jäsenmaksutulot. Vaikka puoluetuesta on muodostunut poliittinen kirosana, sen merkitys kansalaistoiminnan ja demokratian ylläpitäjänä on merkittävä.

Yleisradion MOT-ohjelma sivusi puoluerahoituksen sitä osuutta, joka ei ole peräisin julkisista varoista. SDP ja vasemmistoliitto saavat tukea ammattiyhdistysliikkeeltä, keskusta ja kokoomus yrityksiltä ja säätiöiltä. Erona on se, että yritysten ja säätiöiden varainhankinnasta puolueille on vain vähän konkreettista tietoa. Kokoomus käyttää rahoituksen hankinnassa yhtiöitä, joille toiminta on ulkoistettu, mutta joiden ei tarvitse kertoa hankkeistaan mitään.

Avoimuutta puoluetoiminnan rahoituksessa tarvitaan lisää. Siihen Suomea on patistellut mm. Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin. Enemmän kuin MOT-ohjelman tiedot painetta muutokseen luovat viime eduskuntavaalien jälkeen esille nousseet rahoitussotkut, jotka koskivat lähinnä keskustan ja kokoomuksen ehdokkaita.

Puoluerahoituksen läpinäkyvyys lisäisi yhteiskunnallisen päätöksenteon legitimiteettiä kansalaisten silmissä. Senkin vuoksi se on hyvä tavoite, vaikkei Suomi siitä niin järin kaukana ole.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva