Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.4.2009 - Palveluseteli heijastaa hallituksen ideologiaa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus hahmottaa maailmaa ja toimintaansa oikeistolaisen ideologian lähtökohdista. Puhdasoppisuus on vaalikauden puoliväliin tultaessa rapistunut, ei vähiten siksi, että uusliberalistiselle markkinauskolle rakennettu ohjelmapohja on rapautunut maailman talouskriisin myötä.

 Tämä ei ole kuitenkaan saanut hallitusta luopumaan tavoittelemasta ideologisia päämääriään. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon se kaavailee palvelusetelijärjestelmää, jonka tarvetta hallitus ei ole pystynyt perustelemaan alan tarpeilla. Kysymys on puhtaasti ideologisesta valinnasta, jonka tavoitteena on avata markkinoita entisestään terveydenhuoltoalan yrityksille ja pääomasijoittajille, jotka usein ovat kansainvälisiä.

 Mitä enemmän yksityisiä toimijoita alalle päästetään, sitä enemmän ne syövät julkisten palvelujen tuottamiseen tarvittavia voimavaroja. Jos tämän annetaan tapahtua, voidaan sanoa hyvästit julkisten palvelujen laadulle ja sitä kautta niiden laajalle kysynnälle. Terveydenhoito jakaantuu silloin entistä kärjekkäämmin hyväosaisten yksityisiin palveluihin, joille hamutaan surutta julkista tukea, ja vähäosaisten julkisiin palveluihin, joita yksityisen puolen lihottaminen kurjistaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Matti Rimpelä on hämmästellyt (Uutispäivä Demari 16.4.2009) palveluseteliä koskevan uudistuksen valmistelutapaa. Valmistelijat eivät tiedä, mitä vaikutuksia uudistuksella tulee olemaan. "Näin avointa valtakirjaa en ole aiemmin lainsäädännössä nähnyt", neljä vuosikymmentä hyvinvointilainsäädännön kanssa tekemisessä ollut Rimpelä kummastelee.

Eduskunnassa on arvosteltu monesti tämän hallituksen lainvalmistelutyötä puutteelliseksi. Erityisen puutteellista se on silloin, kun valmistelijat eivät edes itse tiedä, minkälaisia taloudellisia vaikutuksia palveluseteliuudistuksella on. Se sentään pystytään ennakoimaan, että erot toiminnan järjestämisessä muodostuvat merkittäviksi.

Vastuu seteleistä siirretään kunnille. Erot kansalaisten saamissa palveluissa todennäköisesti kasvavat. Valtion rooli häivytetään jonnekin taustalle, mikä istuu hallituksen ideologiaan. Yhteiskunnallisesta tasavertaisuudesta napsaistaan jälleen pala pois.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva