Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.4.2009 - EU-selontekoon jäi isoja aukkoja

Eduskunta sai torstaina käsittelyynsä hallituksen EU-selonteon, jota on arvosteltu mitäänsanomattomuudesta ja vaatimattomasta tavoitetasosta. Selontekoa on luonnehdittu toimintakertomukseksi, jossa todetaan, miten asiat ovat, mutta ei oteta kantaa siihen, miten niiden tulisi olla ja miten tavoitteisiin edetään.

Jos joku toivoi, että selonteko olisi lisännyt kiinnostusta lähestyviä Euroopan parlamentin vaaleja kohtaan, joutuu odotuksissaan pettymään. Vilkkaan keskustelun herättäjäksi siitä ei ole. Se on harmi, koska parlamentin rooli unionin kehityksen ohjaajana vahvistuu. Silloin olisi tärkeää, että myös suomalaiset äänestäisivät aktiivisesti ja antaisivat siten mahdollisimman vankan valtakirjan täältä parlamenttiin lähteville edustajille.

Selontekoa on arvostellut mm. tunnettu EU-asiantuntija Esko Antola. Hänen mielestään suurin puute on, ettei hallitus ole lähtenyt arvioimaan unionia välineenä päästä tavoitteisiin. Hallituksella ei ole kehittämisen näköalaa. Nyt jo 27 jäsenmaan unioni ei ole staattinen yhteisö, joka vain toistaa historiaansa. Se muuttuu jatkuvasti, ja olisi ollut tärkeää hahmottaa unionin kehityspiirteitä.

Hallitus on ymmärtänyt oikein, että EU:ssa toimitaan nykyisellään vaihtuvien koalitioiden avulla. Omia tavoitteita ajetaan yhteistyöllä, jossa kumppanit vaihtuvat tilanteiden mukaan. Pohdintaa tuottavat kumppaneiden valinta sekä ajettavien hankkeiden asettaminen tärkeysjärjestykseen. Suomi voisi esittää selkeästi ne asiat, joihin se haluaa vaikuttaa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi Paasikivi-seuran puheessaan, että hallitus voisi toimia aktiivisesti sen hyväksi, että EU kirkastaisi profiiliaan demokratian edistämisessä. Unioni voisi hänen mielestään myös terhakoitua oikeudenmukaisen globalisaation ajajana. Näille pyrkimyksille, joissa tarvitaan EU:n johtajuutta, Suomesta löytyisi varmaan tukea. Ne vahvistaisivat maailman ja samalla Suomen turvallisuutta ja sopivat siten hyvin unionipolitiikan tavoitteisiimme.

Hallituksen selonteko jätti paljon toivomisen varaa. Unionin jäsenenä Suomi voi pitää EU:ta mahdollisuutena, jossa on paljon käyttämätöntä potentiaalia. Sen hyödyntäminen ei hahmotu hallituksen linjauksesta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva