Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.4.2009 - Sopimusneuvotteluihin suunnistetaan taloussumussa

Työmarkkinoilla valmistellaan uutta sopimuskierrosta epävarmoissa tunnelmissa. Epävarmuutta luo eniten talouskehitys, josta ei voida päätellä, jatkuuko syöksy edelleen vai onko se kenties jo loiventumassa. Harvassa ovat kiinnikkeet, joihin päättäjät voisivat ripustaa realistiset tavoitteet.

Hallitus näkisi mielellään, että järjestöt saisivat aikaan pitkäaikaisen ja maltillisen tulosopimuksen. Sellaisen tarvetta ei kiistä kukaan, mutta hallituksella ei ole sille muuta tukea annettavanaan kuin hurskaat toiveet.

Alijäämäinen valtiontalous tekee veronkevennykset hyvin vaikeiksi varsinkin kun hallitus poisti työnantajien kela-maksun hyvän hyvyyttään ilman ehtoja. Sitä paitsi suurituloisia suosivat veronkevennykset on todettu tehottomaksi tavaksi elvyttää taloutta. Vanhasen hallituksen osaamispisteet jäävät tällä saralla vähäisiksi.

Palkansaajien ostovoiman kehitys ratkaistaan siten sopimusneuvotteluissa liittojen välillä. Työnantajat korostavat malttia, joka tarkoittaa, ettei palkankorotuksiin ole niiden mielestä lainkaan mahdollisuuksia. Tyhjän saa pyytämättäkin, ei siihen tarvita neuvotteluja, mutta palkansaajille maltti tarkoittaa jotakin muuta kuin nollalinjaa.

Työnantajat kiristävät neuvotteluruuvia sillä, että palkankorotusten tuomat menonlisäykset pakottavat yritykset lomautuksiin ja irtisanomisiin. Historian opetuksia on kuitenkin se, ettei maltti ole ennenkään taannut palkansaajille turvattua työpaikkaa ja panosta vastaavaa osuutta yritysten menestyksestä.

Viime lamasta noustiin paitsi Nokian imun ja vientimarkkinoiden kasvun avulla myös maltillisen palkkapolitiikan ansiosta. Sillä trimmattiin yritysten kilpailukyky kuntoon. Tämä osa noususta unohtuu usein juhlapuheista. Palkkioksi palkollistensa maltista omistajat ja yritysjohto kartuttivat omaa vaurauttaan. Tuloerot Suomessa revähtivät ammolleen.

Tämä tausta kannattaa pitää mielessä, kun taas korotetaan ääntä maltin puolesta. Palkansaajien kriisitietoisuus on hyvällä tasolla, ei sitä tarvitse tehostaa. Jos järjestöjen mieli ei taivu aivan kaikkiin työnantajien ehdotuksiin, syitä pitää hakea muualta kuin heikosta taloustilanteen tajuamisesta. Ja mikäli työnantajat alkavat arvostella neuvotteluja vaikeiksi, peiliin katsomalla löytyy siitä vastuussa olevia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva