Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.4.2009 - Toivottavasti Fortum opetti kohtuullisuutta

Energiayhtiö Fortumin palkitsemisjärjestelmistä alkanut kohu vei yhtiön toimitusjohtajan Mikael Liliuksen ja hallituksen puheenjohtajan Peter Fagernäsin syrjään yhtiön ylimmästä johdosta. Uusi toimitusjohtaja Tapio Kuula ja uusi puheenjohtaja Matti Lehti tulevat talon sisältä. Kuula on kuulunut Fortumin johtoryhmään runsaan vuosikymmenen ajan, ja Lehti on toiminut yhtiön hallituksen varapuheenjohtajana.
 Molemmat ovat siten hyvin perillä yhtiön palkitsemisjärjestelmistä, ja Kuula on saanut niistä taloudellista hyötyä. Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisia vaikutuksia kohulla on heidän toimintaansa.
 Tekemistä riittää, jos kaksikko aikoo puhdistaa Fortumin maineen yhtiönä, jossa kohtuus unohdetaan johtoa palkittaessa. Kuvan kirkastamiseen ei riitä yksin Liliuksen syrjäyttäminen. Tämä olisi itsekin voinut tehdä paljon yhtiön ja oman julkikuvansa parantamiseksi esimerkiksi kohtuullistamalla vapaaehtoisesti palkkioitaan. Tuskin sitä palkitsemisjärjestelmän säännöt olisivat estäneet.
 Fortumin enemmistöomistajan valtion edustajatkaan eivät selviä kohusta puhtain paperein. Heidän tieten luotiin kohtuuttomuuksiin johtaneet palkkiojärjestelmät. Joko ei ymmärretty, minkälaisia tuottoja valitut järjestelmät tuottavat saajilleen, tai sitten hyväksyttiin kohtuuttomuudet. Lopputulos ei ole kehuttava kummassakaan tapauksessa.
 Uudelta johdolta odotetaan, että se käynnistää toimet, joilla varmistetaan palkkioiden kohtuullisuus. Yleisenä ohjenuorana voidaan pitää, etteivät palkkiot ylitä saajansa yhtiöltä nostamaa vuotuista palkkaa. Perusteltua on miettiä, onko erityisiin palkkioihin ylipäätään aihetta. Talouskriisin aikana ongelmissa näyttävät olevan niin palkkioita maksaneet kuin ilman niitä toimineet yhtiötkin.
 Fortumin kohu nosti esille myös yhtiön hallintoneuvoston aseman. Sillä ei ollut mitään roolia palkkiojärjestelmän käsittelyssä. Pääasiassa kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto on yhtiölle sidosryhmätoimintaa. Jäsenet saavat tietoa firman ja sen toimialan asioista. Yhtiön päätöksenteossa sillä ei ole asemaa.
 Nykymuodossaan hallintoneuvosto on aikansa elänyt instituutio ja se voitaisiin lakkauttaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva