Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.4.2009 - Obama raivaa tietä yhteistyölle

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ensimmäinen vierailu Eurooppaan täytti odotukset, joissa toivottiin maan johdon vaihdoksen heijastuvan myös kansainvälisen yhteisön arkeen. Obama onnistui vierailunsa aikana luomaan toivoa myönteisistä muutoksista siitäkin huolimatta, että hänen kautensa on aivan alussaan, ja sitä leimaa massiivinen talouskriisi.
 Kriisiä ei ratkaista yksin Yhdysvaltojen voimin.
 Siihen tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Sen onnistumista edesauttavat Obaman tuomat uudet tuulet Yhdysvaltojen politiikkaan. Neuvottelupöytiin ilmestyy toisia osapuolia kuunteleva ja niiden näkemyksiä huomioon ottava Yhdysvallat. Bushin kauden saneluhenkisyys ja ylimielisyys katoavat toivon mukaan pysyvästi.
 Yhdysvallat ajaa jatkossakin määrätietoisesti kansallisia etujaan, mutta Obama voi käyttää niiden saavuttamiseksi uusia keinoja. Kepin ja porkkanan lisäksi hän on luvannut myös hunajaa.
 Lontoon G20-maiden kokous onnistui pääsemään yhteiseen näkemykseen talouskriisin hoidossa, vaikka ennen kokousta toinen lopputulos vaikutti ilmeiseltä. Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä oli erimielisyyksiä finanssisektorin valvonnasta ja elvytyksestä Euroopan vaatiessa valvonnan tiukentamista ja Yhdysvaltojen painottaessa talouden elvytystä.
 Kokouksen onnistuminen on laskettu paljolti Obaman ansioksi. Vaikka näihin lausuntoihin sisältyy kohteliaisuutta, pohjalle siilautuu silti se, että ominaisuudet, joilla hän taivutteli amerikkalaiset äänestäjät puolelleen, tepsivät myös valtionjohtajiin.
 Monissa Euroopan maissa on syntynyt suorastaan Obama-hurmio. Sanomatta mitään sen pysyvyydestä Obaman hallinto eroaa eurooppalaisittain suuresti edukseen Yhdysvaltojen edellisestä johdosta. Uuden hallinnon todelliset saavutukset punnitaan paljon myöhemmin, mutta arvojen ja asenteiden tasolla eurooppalaisten on nyt helpompi keskustella amerikkalaisten kanssa kuin Bushin aikana.
 Atlanttinen yhteistyö kattaa vain osan moninapaistuvasta maailmasta. Keskittyminen yksin siihen ei palvelisi Yhdysvaltojen kokonaisetuja. Se tarvitsee yhteiskumppaneita muualtakin, kuten myös Eurooppa. Maailma elää murrosta, ja silloin tarvitaan johtajia, jotka ymmärtävät sen sisällön ja vaikutukset.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva