Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.4.2009 - Omistajaohjaus epäonnistui

Hallitus joutuu kovan julkisen paineen vuoksi selvityttämään taas kerran valtion omistamien yhtiöiden palkitsemisjärjestelmät. Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtajalle Mikael Liliukselle maksettiin viime vuonna hänen vuosipalkkaansa verrattuna lähes kolminkertainen osakepalkkio. Aiemmasta historiasta tunnetaan Fortumin optio-ohjelmat, jotka ovat kylväneet kymmeniä miljoonia rahaa yhtiön ylimmälle johdolle.

 Palkitsemisjärjestelmät on tehty omistajien, myös valtio-omistajan tieten. Omistajat eivät ilmeisesti ole pystyneet hahmottamaan, miten ylettömän avokätisiksi palkitsemisjärjestelmät loppujen lopuksi osoittautuvat.

 Tietämättömyys ei kuitenkaan poista omistajien ja heidän edustajiensa vastuuta yhtiön asioiden hoidossa. Kohtuuttomiksi paisuneet johdon palkkiot luontuvat erityisen huonosti aikaan, jossa talous laskettelee alamäkeä ja työttömyys kasvaa vauhdikkaasti.

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta nykyisessä hallituksessa vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) on näiltä osin epäonnistunut tehtävässään, vaikka hän sysääkin vastuuta edellisen hallituksen niskoille.

Sen aikana palkkioille laitettiin katot. Jos kattosääntöjä ei viime vuoden puolella noudatettu, se tapahtui Häkämiehen ollessa vastuussa omistajaohjauksesta. Se ei muutu, vaikka hän myöntää palkkiot kohtuuttomiksi. Kohtuuttomuus olisi pitänyt estää. Niin ei tapahtunut.

Vastuuta kuuluu myös Fortumia johtavalle hallitukselle. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari katsoo, että myös Fortumin hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs kuuluu vastuuketjuun. Skinnarin mielestä hänet pitäisi vaihtaa pois tehtävästä ja korvata "paremmin veronmaksajain etuja puolustavalla henkilöllä". Ratkaisu jää vajaan viikon kuluttua kokoontuvalle yhtiökokoukselle.

Fortumin palkkiokohu on noussut samaan aikaan, kun keskustelu koko maailman talousahdinkoon ajaneiden sijoitusjohtajien miljoonabonuksista käy Yhdysvalloissakin kiivaana. Lyhytnäköinen eduntavoittelu - ahneus - koituu kalliiksi miljoonille ihmisille, jotka menettävät työpaikkansa, jotkut elinikäiset säästönsä ja eläkkeensä.

Jos Fortumin johto on noudattanut sääntöjä palkkioissaan, asialle ei voida tehdä juuri mitään, elleivät asianosaiset itse katso, että heidän ja yhtiön julkikuvaan sopisi etujen kohtuullistaminen.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva