Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.3.2009 - Ruotsin aika sitoi Suomen läntisiin arvoihin

Vuosien 1808-09 sodan seurauksena Suomen kansainvälinen asema muuttui tavalla, jonka seurauksista väitellään yhä vilkkaasti. Ruotsin kuningaskunnan itäisistä osista syntyi autonominen suuriruhtinaskunta keisarillisen Venäjän osaksi. Porvoon valtiopäivillä tasan 200 vuotta sitten Venäjän tsaari Aleksanteri I antoi kokoontuneille säädyille juhlallisen vakuutuksen, joka määritteli Suomen aseman runsaaksi sadaksi vuodeksi.

.500Suomalaiset ovat pitäneet autonomiaa poikkeuksellisena suosionosoituksena uusilta vallanpitäjiltä. Tutkijat ovat kuitenkin osoittaneet, että vastaavanlainen menettelytapa oli tuolloin yleinen muuallakin Euroopassa liitettyjen alueiden kohtelussa. Venäjän johto ei alunperin ollut järin innokas valtaamaan Suomea, mutta kun siihen silti jouduttiin, nähtiin järkeväksi rauhoittaa tilanne mahdollisimman nopeasti uudessa suuriruhtinaskunnassa.
.500
Tämä ei vähennä merkitystä, joka uskonnon, lakien ja keskushallinnon pysymisellä ennallaan oli suomalaisille. Sille pohjalle alettiin vähitellen rakentaa Suomen itsenäistymistä ja kansallista identiteettiä. Pitkä, yli 600 vuotta kestänyt yhteys Ruotsiin jätti jäljet, jotka kestivät Venäjän vallan yli. Itsenäisenä valtiona Suomi on alusta alkaen hakenut viitekehyksensä läntisistä demokratioista.
.500
Tämän kehityksen tieltä ei ole puuttunut esteitä. Venäjän vallan loppuaikoina voimistuivat pyrkimykset venäläistää Suomi. Venäjä oli vähitellen saanut oman hallintojärjestelmänsä kuntoon, ja se halusi, että sitä sovelletaan yhtenäisesti valtakunnan kaikissa osissa. Suomalaisille tämä näyttäytyi silloin hankkeena, jonka tarkoitus oli hävittää suomalaisuus keisarikunnasta. Syntyi vastarinta, joka osaltaan raivasi esteitä myöhemmältä itsenäisyydeltä.
.500
Historiallinen vuosipäivä antaa tilaisuuden arvioida mennyttä ja sen heijastuksia nykyhetkeen. Läntinen viitekehys arvoineen on Suomen ja Ruotsin EU-jäsenyyden myötä vain vahvistunut.
 Tämä korostaa eroja Venäjään. Kommunismin kukistumisen jälkeen sen ottamat askeleet kohti demokratiaa ihmisoikeuksineen ja oikeusjärjestelmineen ovat jääneet valitettavan lyhyiksi.
.500
.500Vauraimpien kansakuntien joukkoon nousseen Suomen etuja palvelee hyvien naapuruussuhteiden vaaliminen sekä länteen että itään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva