Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.3.2009 - Kehysriihi petti odotukset

Hallituksen kehysriihen kohdistetut odotukset talouskriisin lieventämiseksi eivät täyttyneet. Kuntatalouteen tulee lisärahoitusta, mutta paljon vähemmän kuin olisi tarpeen. Jyrkästi paheneva työttömyys jäi liian vähälle huomiolle. Tyytymättömyyttä herättävät myös työnantajien kela-maksun poistosta syntyneen rahoitusaukon paikkausyritykset.
 Talouskriisin ankaruudesta kertoivat tiistaina sekä valtiovarainministeriön että Suomen Pankin arviot. Taantuma sekä syvenee että pitkittyy. Lamaa 1990-luvulla pahensivat samanaikaiset veronkorotukset ja menoleikkaukset.
 Kehysriihessään Vanhasen hallitus päätti eräistä veronkorotuksista. Se tinki kuntatalouden tarvitsemasta tuesta. Lopputuloksena hallitus siirtää menoleikkaukset ja niiden seurauksena palvelujen heikennykset kuntien vastuulle. Miten ollakaan, suhteellisesti suurin taakka taantumasta uhkaa jälleen siirtyä vanhuksille, sairaille, lapsiperheille.
 Kunnat saavat lisätuloja vajaa 400 miljoonaa euroa, kun niiden osuutta yhteisöveron tuotosta korotetaan tilapäisesti. SDP esitti kuntaohjelmassaan, että myös kuntien valtionosuuksia korotettaisiin, mutta sen hallitus jätti tekemättä. Se ei myöskään lämmennyt esitykselle pääomaverotulojen osoittamisesta kunnille ja jäteveron laajentamiselle koskemaan myös yksityisiä kaatopaikkoja.
 Sen sijaan kiinteistöveron ala- ja ylärajaa korotetaan, mikä näkyy asumiskustannusten nousuna. Alkoholivero nousee syksyllä. Energiaverotus tiukkenee. Tiukennukset eivät rajoitu yrityksiin,  joiden kela-maksun poistaminen teki aukon valtion tuloihin. Myös kuluttajat saavat osansa energiaveron korotuksista. Kansalaisten maksutaakka kasvaa taantuman aikana. Samoin kävi viime lamassa.
 Hallituksen ratkaisut haukkaavat näin osan kotimaisesta kulutuskysynnästä ja samalla osan edellytyksistä saada talous kasvuun. Sen ydin on viennin elpymisessä, mutta ilman kotimaisen kysynnän tukea talouden toipuminen hidastuu.
 Kasvava maksutaakka jakautuisi oikeudenmukaisemmin, jos hallitus luopuisi hyvätuloisimpien veronkevennyksistä ja ohjaisi nekin varat turvaamaan hyvinvointipalveluja. Järkevää olisi nyt toimia jämäkästi työttömyyden, erityisesti nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi. Paha työttömyys jättää aina pahan ja syvän jäljen yhteiskuntaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva