Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.3.2009 - Yhteisvastuun malli kantaisi kriisin yli

Talouskriisi työntää kuntia yhä syvemmälle ahdinkoon verotuottojen supistuessa. Yhteisöverojen määrä on alkuvuodesta romahtanut. Kun kunnat saavat niiden tuotosta prosenttiosuuden, myös kuntien tulot ovat kärsineet pahasti. Ilman erityistoimia kuntia odottavat joko verojen korotukset tai palvelujen leikkaukset, pahimmassa tapauksessa molemmat.
 SDP:n kuntaohjelma hakee eväitä ongelmien ratkaisemiseksi. Tavoitteena on pelastaa hyvinvointipalvelut. Keinoiksi ohjelma näkee verotuksen, valtionosuuksien lisäyksen kunnille ja elvytyksen.
 Vastuu kuntien kurjistumisen ehkäisystä kuuluu hallitukselle, joka on haparoinut talouspolitiikassaan huolestuttavasti. Se ei alunperin havainnut kriisin vakavuutta. Kun se selvisi hallitukselle, oli jo menetetty monta tilaisuutta tehdä korjausliike talouspolitiikkaan.
 Hyvinvointipalvelut tuottaville kunnille SDP esitti jo vaihtoehtobudjetissaan valtionosuuksien korottamista, mikä toisi noin 600 miljoonan euron lisätulot kunnille. Hallituksen holtittoman veronkevennyspolitiikan seulaksi ampuman veropohjan tukkimiseksi SDP esittää, että kunnat saisivat kolmen vuoden ajan osuuden myös henkilöiden pääomaverotuloista.
 Viime laman karuja opetuksia oli, ettei työttömyyttä pidä päästää kasvuun. Kuntatalouden tukeminen on tärkeää paitsi palvelutuotannon turvaamiseksi myös työllisyydestä huolehtimiseksi. Tolkullinen hallitus peruisi hyvätuloisille menevät veronkevennykset ja ohjaisi nekin varat kuntien kautta tapahtuvaan elvytykseen. Rakennus- ja erilaiset peruskorjaushankkeet luovat nopeasti työtilaisuuksia. Infrastruktuurin investoinnit, jotka joka tapauksessa ovat välttämättömiä, olisi järkevää toteuttaa kunnissa nyt.
 Hallitus arvioi kehysriihessään lähivuosien talouspolitiikkaansa. Edellisen riihen ja nykyisen budjetin lähtökohdat ovat kaukana tämän hetken todellisuudesta. Hallitus joutuu hahmottelemaan talouspolitiikalleen uudet lähtökohdat. Käsillä ovat ne hetket, jolloin ratkaistaan, miten hyvin tai huonosti Suomi selviää talouskriisistä.
 Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila suosittelee pohjoismaista, yhteisvastuun talousmallia taantuman taltuttamiseksi. Jos sama viesti demareiden suunnalta kuulostaa jankutukselta, hallitus voisi kuunnella vaihteeksi Ollilaa eikä apinoida Yhdysvaltain edellisen hallinnon politiikkaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva