Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.3.2009 - Kokoomus haluaa hyvinvointierojen kasvavan

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) toi alkuviikosta eduskuntaan esityksen terveydenhuollon palvelusetelistä. Sen ideana on, että kunta sitoutuu maksamaan itse määräämäänsä rajaan asti kustannukset setelin käytöstä. Seteliä voisi käyttää sekä yksityisten että julkisten terveyspalvelujen hankintaan.

Hallituksen mielestä seteli lisäisi kansalaisten valinnanvapautta palvelujen hankinnassa. Esittäjiensä mielestä se myös vähentäisi julkisen terveydenhuollon paineita, kun seteli käy maksuvälineeksi myös yksityisellä puolella, jonne varakkaampi väki suunnistaisi entistä pontevammin yhteiskunnan tuen turvin.

Kokoomuksella on ketunhäntä kainalossa. Palveluseteli on juonikas väline lisätä terveyseroja ja rapauttaa julkisen terveydenhuollon rahoituspohjaa. Väärässä eivät ole ne, joiden mielestä kokoomus ajaa tälläkin keinolla Suomea takaisin kohti luokkayhteiskuntaa, jossa rikkaita hyysätään ja köyhiä kohdellaan kaltoin.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi väestöryhmien välisten terveyserojen vähentäminen. Risikko ei siitä piittaa. Palvelusetelin käyttöönotto tarkoittaa hallituspuolue keskustankin eräiden kansanedustajien mielestä nimenomaan terveyserojen kasvua, vaikka ne jo nykyiselläänkin ovat varsin jyrkät. Kokoomus haluaa silti erojen edelleen kasvavan.

Palvelusetelien mukana julkista rahaa siirtyisi enenevästi yksityisen terveydenhuollon puolelle. Ne varat ovat pois julkisten palvelujen ylläpidosta ja kehittämisestä, mikä on oikeiston tarkoituskin. Rahoituspohjan rapautuminen merkitsisi julkisten palvelujen heikkenemistä.

Käyttäjien tyytymättömyyden kasvun uskotaan pelaavan yksityisten yritysten pussiin. Niitä lihotetaan tukemalla setelein hyvätuloisia, kun taas köyhien käyttämät julkiset palvelut jätetään oman onnensa nojaan tappelemaan supistuvien voimavarojen tuomaa rapautumisuhkaa vastaan.

Palveluseteli ei ole ainoa kokoomuslainen hyökkäys hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan. Myös sosiaalipalveluja halutaan markkinaistaa ja raivata tilaa yksityisille yrityksille niiden tuotannossa.

Kokoomus on hakenut oppia Yhdysvaltojen edelliseltä hallinnolta. Sekin on pitänyt huolta yksityisistä terveyspalveluista. Matkijat haluavat tarkoituksella sivuuttaa sen, miten kalliiksi amerikkalainen malli on yhteiskunnalle käynyt.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva