Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.3.2009 - Tupoa tarvittaisiin nyt enemmän kuin koskaan

Työehtosopimuksia ryhdytään uusimaan taloudellisesti poikkeuksellisen heikoissa oloissa. Sopimuskaudet eri aloilla ovat eri mittaisia, mutta se ei vähennä tarvetta ratkaisuihin, joilla tuettaisiin työllisyyttä ja luotaisiin edellytyksiä talouden suotuisalle kehitykselle. Tällaisia ratkaisuja on kutsuttu tupoiksi, mutta työnantajien tahdosta talouspolitiikan ja työmarkkinoiden tarpeet yhteen sovittavia sopimuksia ei enää tehdä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää lähti taloustilanteen asettamista reunaehdoista esittäessään maltillisten ja pitkäaikaisten palkkasopimusten tekemistä. Hän ei kavahtanut ajatusta nollalinjastakaan osana vakautusratkaisua. Se kuvaa, miten vaikeana Mäenpää pitää alkavien sopimusneuvottelujen taloudellisia lähtökohtia. Korotusmaltin hän näkee välineenä edesauttaa aikojen paranemista.

Palkansaajien tavoitteista työnantajille kelpaa vain palkkamaltti. On ilmeisen turha odottaa, että voitaisiin palata kokonaisratkaisujen tielle, vaikka järkisyyt puoltaisivat niiden tekemistä.

Vanhasen hallitus hallitsee työmarkkinapolitiikan heikosti. Kokoomus raivasi edellisten vaalien alla tietään valtaan lupaamalla hoitoalalle maat ja mannut, mutta nyt puolue ajaa kuntiin äärimaltillisia sopimuksia. Johdonmukaisuudesta ei heru puolueelle pisteitä.

Hallitus ei pysty saamaan vastahakoisia työnantajia tulopolitiikan kannalle. Palkkaneuvottelut käydään jatkossa hajautetusti, vaikka palkansaajien keskinäinen yhteistyö tiivistyykin.

Työmarkkinapolitiikkaa tehdään kulloinkin vallitsevissa oloissa. Ammattiliitot puolustavat jäsentensä etuja omista lähtökohdistaan. STTK:n monet jäsenliitot ilmoittivat oitis Mäenpään lausunnon jälkeen, ettei nollalinja palkankorotuksissa tule kysymykseen, vaan neuvotteluissa lähdetään hakemaan korotuksia. Edellisen sopimuksen korotustasoa silti tuskin tavoitellaan.

Talouskriisin hoitaminen vaikeutuu, koska hallitus ei saa siihen tukea työmarkkinoilta. Veronkevennysten tie on kuljettu loppuun. Ostovoima kasvaa vain palkankorotusten avulla. Niillä on käyttöä kotimaisen kulutuskysynnän ja siitä riippuvaisen työllisyyden ylläpitämiseksi. Yritysten maksukyky ei kuitenkaan herätä luottamusta lomautusten ja irtisanomisten valossa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva