Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.3.2009 - Terveys on tuottavuuden kasvua

Suomessa vallinnut hyvä kehitys työtapaturmien määrän vähentymisessä on kääntynyt huonommaksi. Vaikka kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä onkin pysynyt ennallaan, muita sattuu entistä enemmän. Osa niistä johtaa pysyvään työkyvyttömyyteen.

Riskialtteimmat alat työtapaturmien kannalta ovat entiset: rakentaminen, metallituotteiden valmistus, sahat ja puutuotteiden valmistus. Mutta yritystoiminnan ja työelämän muutokset ovat tuoneet myös uusia riskitekijöitä. Vuokratyövoiman käyttö, lyhyet määräaikaiset työsuhteet, alihankintaketjujen pidentyminen ja yritysten verkostomainen toiminta luovat helposti tilanteita, joissa työsuojelu jää lapsipuolen asemaan.

Työnantajien asenteissa on edelleenkin korjaamisen varaa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että hyvin johdetuilla rakennustyömailla tapaturmien määrä on murto-osa alan yleisestä työtapaturmatiheydestä.

Työtapaturmien ehkäisyssä ja työsuojelussa on edelleenkin usein kyse hyvin yksinkertaisista asioista. Pelkästään liukastuminen jonkun lattialla olevan nesteen vuoksi on esimerkiksi metallialalla yllättävän yleinen työtapaturmien syy.

Työsuojelussa ei ole kysymys vain tapaturmien ehkäisystä. Tilaajavastuulain noudattaminen on tärkeää valtion verotulojen kannalta ja sen valvonta kuuluu työsuojeluviranomaisille. Se, miten eläkkeellesiirtymisiän nostaminen kolmella vuodella onnistuu, riippuu paljolti siitä, miten työolosuhteita ja työntekoa kehitetään niin, että vanhemmatkin työntekijät jaksavat olla mukana entistä pidemmälle. Tässä on myös työsuojeluviranomaisilla tehtäväsarkaa.

Siksi hallituksen ukaasit vähentää väkeä työsuojelun piirihallinnosta tuntuvat käsittämättömiltä. Tuottavuutta ei työsuojelussa mitata vain siihen käytetyillä henkilötyövuosilla vaan toiminnan tuloksilla: työtapaturmien määrän vähentymisellä ja terveenä tehtyjen työpäivine määrän kasvulla.

EU on asettanut tavoitteeksi vähentää työtapaturmien määrää neljänneksellä vuoteen 2012 mennessä. Meillä sen saavuttaminen merkitsisi vuodessa 35 000 työtapaturmaa vähemmän kuin mitä vuonna 2007 tapahtui. Hallitus vasta valmistelee kansallista toteuttamisohjelmaa tavoitteen savuttamiseksi, joten kiire tulee. Tässä asiassa Suomi voisi tavoitellakin EU:n mallioppilaan asemaa.

Työsuojelun tulevaisuudella on kytkentä myös kesäkuun europarlamentin vaaleihin. Työsuojelusäädösten kehittyminen tapahtuu paljolti EU-vetoisesti ja parlamentin kokoonpano vaikuttaa suoraan siihen, miten työnteon turvallisuutta koskevia säädöksiä jatkossa kehitetään.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva