Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.3.2009 - On palattava sopimisen kulttuuriin

Faktat ovat murskaavat. Eläkkeelle siirtyy lähivuosina reippaasti enemmän väkeä kuin työelämään tulee. Talouskriisin pehmentämiseksi seuraavan kolmen vuoden aikana valtio ottaa hallituksen arvion mukaan 30 miljardia euroa lainaa.

Valtiontalouden pitkän aikavälin tasapaino on suuressa vaarassa ja sen myötä hyvinvointipalvelujen ja tulonsiirojen rahoituspohja.
 Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että eläkkeelle siirtymistä on myöhennettävä nykyisestä 59 vuodesta ja neljästä kuukaudesta.

Rukan hangilta ja hallituksen kahden päivän seminaarista löytyi viisaus, että ongelma pitää ratkaista nostamalla vanhuuseläkkeen alaikärajaa kenenkään kanssa neuvottelematta kahdella vuodella ja pyyhkimällä pöytää kolmikantaiselta sopimisella.

Talouskriisin ja valtiontalouden kestävyysongelman lisäksi hallitus tuli luoneeksi yhden ongelman lisää. Se tuli kolhineeksi luottamukseen perustuvaa neuvottelukulttuuria, josta olisi ollut iso apu kahden aikaisemman ongelman voittamisessa.

Asioiden ratkaisu pitää nyt aloittaa viimeksi syntyneen, hallituksen itsensä luoman ongelman purkamisesta, luottamuksen palauttamisesta. Siinä suhteessa kuluva viikko on ratkaiseva.

Hallitus tapaa työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat keskiviikkona. Siinä ratkeaa päästäänkö takaisin sopimisen ja neuvottelujen tielle.

Lähtötilanne ei ole järin hyvä. Hallitus hätiköi eläkepäätöksessään. Palkansaajajärjestöt julmistuivat, mutta eivät onneksi hätiköineet. Ainoa voimannäyttö on toistaiseksi ollut, että on avattu internetissä adressi, joka on tarjonnut kanavan kansalaismielipiteen ilmaisemiselle.

Maanantaihin keskipäivään mennessä yli 150 000 kansalaista on kirjoittanut nimensä adressiin ja nimiä karttuu jatkuvasti nopeassa tahdissa.

Tärkeintä nyt olisi saada eläkeasia prosessiin, jossa siitä yhdessä työstetään kelvollinen paketti. Ongelmana on tietenkin se, että hallitus on jo etukäteen naulannut kiinni prosessin lopputuloksen.

Lähtökohtana pitää olla, että neuvotellen kartoitetaan myös vaihtoehtoisia mahdollisuuksia. Jos ne täyttävät kaikkien hyväksymän pääehdon, eläköitymisiän vakuuttavan nostamisen, ne valitaan.

Tämän verran hallitus joutuu ja myös voi antaa periksi. Muussa tapauksessa prosessia tuskin saadaan aikaiseksi. Tämä myönnytys hallituksen kannattaa tehdä, jotta paluu hyväksi havaittuun sopimisen kulttuuriin tulee mahdolliseksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva