Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.3.2009 - Kuluttajat varovaisina lainamarkkinoilla

Euroopan keskuspankki EKP pyrkii koronlaskuillaan estämään taantuman syvenemistä, mutta vaikka raha halpeneekin, se ei yksin pysty lyhyellä aikavälillä kääntämään markkinoiden syvää pessimismiä toiveikkuudeksi. Tuorein koronlasku pudotti EKP:n ohjauskoron 1,5 prosenttiin.
 Korot ovat laskeneet hyvin nopeasti, sillä vielä viime syksynä lainojen viitekorkona paljon käytetty 12 kuukauden euribor oli vielä 5,5 prosenttia. Tämän viikon puolivälissä se oli tipahtanut jo alle 2 prosentin.
 Korkojen lasku hyödyttää kotitalouksia, joilla on velkaa. Viime marraskuussa kotitalouksilla oli lainaa runsaat 93 miljardia euroa. Puolen prosenttiyksikön pudotus korossa pienentää vuotuista korkomenoa noin 450 miljoonaa euroa.
 Kotitalouksien into ottaa lainaa ei ole korkeimmillaan. Vaikka korot ovat laskeneet, pankkien perimä lainamarginaali on noussut, mikä syö osan saatavilla olleesta hyödystä.
 Merkittävin syy kotitalouksien kasvaneeseen varovaisuuteen velkaantumisessa on kuitenkin yleinen epävarmuus. Talouskriisi on lisännyt lomautuksia ja irtisanomisia, joille ei näy loppua. Pelko työpaikan menettämisestä hillitsee tehokkaasti lainahaluja ja sitoutumista pitkiin velvoitteisiin. Koronlasku ei taantumassa vilkastuta lainakysyntää, vaikka raha halpeneekin.
 Varovaisuuden uskotaan heijastuvan asuntokauppaan, josta valtaosa kotitalouksien veloista on peräisin. Asuntomarkkinoille on luvassa verkkaisia aikoja kuluttajien odottaessa selvyyttä talousnäkymiin ja arvioidessa oman työpaikkansa turvallisuutta.
 Koronlasku ajatellaan usein viranomaisten signaaliksi, jolla halutaan viestiä, että kotitalouksien, yrittäjien ja yrityksien toimintaympäristöstä halutaan pitää huolta. Signaalin kyky puhkaista epävarmuuden rakentama muuri on rajallinen. Sitä paitsi, vaikka raha olisi kuinka halpaa, se ei yksin auta yrityksiä, jos niiden tuotteille ei kerta kaikkiaan ole kysyntää.
 Suomalaiset kotitaloudet ja yritykset ovat siinä onnellisessa asemassa, että täällä pankkien toimintaedellytykset ja kyky myöntää uutta lainaa ovat säilyneet. Finanssikriisi ei purista enää koko voimallaan. Silti vasta viennin piristyminen alkaisi vahvistaa uskoa, että pahin on ohi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva