Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.3.2009 - Hallitus löi luottamusta korvalle

Presidenttigallupien kärjessä keikkuva eduskunnan puhemies Sauli Niinistö hoki viime vaalien alla, että vastakkainasettelun aika Suomessa on ohi. Iskulause ei vienyt Niinistöä presidentiksi, ja nyt näyttää, että sen sisältökin on puhallettu taivaan tuuliin. Puhaltajana toimii Vanhasen porvarihallitus.

Sen politiikkariihessä tekemä päätös eläkeiän alarajan korottamisesta kirjottiin kansantalouden tuleviin tarpeisiin. Niistä ei ole merkittäviä erimielisyyksiä. Tapa, jolla päätös tehtiin, kertoo, mistä on kysymys. Hallitus halusi näyttää kaapinpaikan työmarkkinajärjestöille.

Näyttöhalut saivat aikaan pahemman vahingon kuin hallituksessa ikinä kuviteltiin. Ne mursivat luottamuksen, jota palkansaajajärjestöt ovat vaalineet yhteistyösuhteessaan hallitukseen sen kokoonpanosta riippumatta.

Ei hallitus tarvitse järjestöiltä lupaa omien esityksiensä tekemiseen. Olisiko kuitenkaan ollut aivan mahdotonta informoida aikeista etukäteen niitä, jotka ovat eläkkeiden maksajia ja edunsaajia? Varsinkin, kun järjestöt olivat vain vähän aikaisemmin päässeet sopuun eläkkeiden rahoituksesta.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen totesi keskiviikkona puoluevaltuustolle, että hallituksen yksipuolinen tapa sanella ratkaisu rikkoo arvokkaan sopimisen perinteen. Työeläkkeiden maksajat ovat aina olleet mukana sopimassa muutoksista eläkejärjestelmään. Kolmikantainen valmistelu on tuottanut kestäviä ja hyviä tuloksia. Hallitus ei niistä piittaa.

Se tekee pesäeroa sopimiseen yhteiskunnan kehitystyössä. Ajankohta ratkaisulle on eriskummallinen. Talouskriisin vaikutukset eivät vielä tunnu täysimääräisinä, mutta silti työttömyys levittää huonoa oloa jo laajalti yhteiskuntaan.

Silti hallitus katsoo tässä tilanteessa viisaaksi ärsyttää työmarkkinajärjestöt kaikkinaisen yhteistyön päättymisen partaalle. Järki sanoo, että nyt pitäisi yhteistyötä kaikin keinoin vaalia, ei tuhota.

Työurien pidentämiseen on tarvetta, mutta hallituksen esittämin sanelutoimin se ei toteudu. Huomio on kiinnitettävä työelämän sisältöön ja voimistettava tekijöitä, jotka lisäävät halukkuutta jatkaa töissä. Tässäkin viisas hallitus tekisi yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sanelu ja pakkotoimet eivät tehoa tärkeän tavoitteen toteuttamisessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva