Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.3.2009 - Vastakkainasettelu vain pahentaa talouskriisiä

SAK, STTK ja Akava ovat jättäytyneet pois Sata-komitean työstä vastalauseena hallituksen yksipuoliselle esitykselle eläkeiän korottamisesta. Vanhasen hallitus on menettänyt järjestöjen luottamuksen, mikä heijastuu myös aikeisiin keskustella maltillisista palkkaratkaisuista.

SAK on ilmoittanut, ettei se istu tähän neuvottelupöytään ennen kuin on tietoa hallituksen sitoutumisesta järjestöjen solmimaan niin sanottuun sosiaalitupoon. Palkansaajat epäilevät, että hallitus puuttuu sen sisältöön.

Palkansaajajärjestöjen reaktio on voimakas, mutta eipä ollut vähäinen hallituksen eläke-esityskään. Pääministerin hiihtoretkellä saamaa ajatusta ei erityisesti valmisteltu ennen kuin se pantiin osaksi hallituksen politiikkariihen ratkaisuja. Vanhanen mursi työeläkkeitä koskevan kolmikantaisen valmisteluperinteen. Joko hän ei ymmärrä työeläkkeiden luonnetta myöhennettynä palkkana tai ratkaisu syntyi silkasta röyhkeydestä, otolliseksi katsottua tilaisuutta hyödyntäen. Taantumauutisia kun vyöryy joka suunnalta.

Vanhasen kehittelemä eläkeuudistus luontuu keskustalaiseen pohjavirtaan, jossa tarve näyttää ay-liikkeelle kaapin paikka ei ole uusi keksintö. Siitä ajattelusta kumpusi myös kuulu työreformi, joka söi Vanhasen edeltäjän Esko Ahon poliittiset eväät.

Peruslinjana kummassakin on sanella, mitä ay-liikkeen rauhaan kuuluu, tehdä yhteistyökumppanista äänetön yhtiömies, jolle sallitaan ilo tehdä työt, mutta jolta viedään mahdollisuus vaikuttaa työn tulosten jakamiseen. Aiemmista ajoista pitäisi Vanhasenkin muistaa, ettei maa ole koskaan niin huonossa jamassa, että ay-liike sen vuoksi luopuisi oikeuksistaan ja alistuisi hallituksen tahdottomaksi käsikassaraksi.

Yhteistyö vahvistaa pienen kansakunnan mahdollisuuksia selvitä niin taloudellisista kuin poliittisista myrskyistä. Ikävästi näyttää, että Vanhasen hallitus hukkaa tämän mahdollisuuden pyrkiessään heikentämään yhteistyökumppaniensa asemia. Luottamus omiin kykyihin on hallituksessa suoraan sanoen ylimitoitettua, mikäli se ajattelee selviävänsä yksipuolisin ottein talouskriisistä.

Hallitus voi halutessaan estää vastakkainasettelun voimistumisen. Antaa järjen käydä nyt tunteiden edellä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva