Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.2.2009 - Politiikkariihestä jäi käteen akanoita

Hallitus toteutti kautensa puolivälitarkastelun politiikkariihenä, jonka tulokset hämmentävät monia. Käytännön toimet päälle kaatuvan talouskriisin taltuttamiseksi jäivät vähemmälle huomiolle kuin suunnitelmat, joilla Vanhasen hallitus varautuu kasvavan velkataakan maksuihin.

Yllättävin veto oli eläkeikärajan nosto. Sillä ei ole välitöntä yhteyttä talouskriisin hoitoon. Kummallista on sekin, että hallitus tekee päätökset kuulematta niitä, jotka ovat eläke-etuuksien maksajia ja myöhemmin edunsaajia.

Työurien pidentämiselle sen molemmista päistä on perustelunsa. Lähitulevaisuudessa työmarkkinoille tulee vähemmän väkeä kuin sieltä poistuu. Tähän ongelmaan haettiin ratkaisua jo edellisestä eläkeuudistuksesta, jonka toteutuksesta ei ole aikaa kuin muutama vuosi. Se avasi mahdollisuuden siirtyä joustavasti 63-68 vuoden iässä eläkkeelle.

Kyseinen muutos edellyttää joustavuutta sekä työntekijältä että työnantajalta sovitettaessa yhteen yrityksen henkilöstötarpeet ja työntekijän omaa työuraansa koskevat toiveet. Vanhasen hallitus aikoo nostaa eläkeiän alarajan asteittain 65 vuoteen ikään kuin se ei uskoisi edellisen uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen. Joustavuus ja vapaaehtoisuus vaihdetaan pakkoon.

Ikävää sivumakua voimistaa paitsi hallituksen yksipuolinen toimintatapa myös taantuman esiin kirvoittamat viestit työpaikoilta. Ikääntyneitä työntekijöitä irtisanotaan, kun yritykset leikkaavat henkilöstökulujaan. Tämä käytännön viesti lyö korville hallituksen tavoitteita.

Valtiontalouden alijäämän kasvusta huolimatta hallitus pitää edelleen esillä veronalennuksia. Se pyrkii niiden avulla houkuttelemaan palkansaajia maltillisiin palkkasopimuksiin. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että hallitus aikoo kerätä rahat veronalennuksiin eläkeikää korottamalla.

Hallitus palaa maaliskuun neuvotteluissa lähivuosien budjettikehyksistä keinoihin, joilla talouskriisiä taltutetaan. Olennaista olisi ehkäistä työttömyyden voimakas kasvu, vaikka hallitus näyttää aika neuvottomalta tämän ongelman edessä.

Alkoholiveron nosto ja muutamat kuntatalouden vaikeuksia lievittävät toimet olivat politiikkariihen antia akuuttiin talouskriisiin. Ne eivät riitä, minkä hallitus toivottavasti itsekin ymmärtää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva