Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.2.2009 - Vastaisen varalle

Rahoitusjärjestelmän ongelmista alkunsa saanut tuhon aalto koettelee reaalitaloutta maailmanlaajuisesti. Vastaavaa ei ole koettu kahdeksaan vuosikymmeneen. Talouden pudotus kasvu-uralta ei ole päättynyt eikä kenelläkään tunnu olevan arviota, milloin se tapaa taas kovaa maata jalkojensa alle. Samalla mietitään, mitä pitäisi tehdä, ettei maailmantalous samoista syistä toistamiseen kriisiytyisi.

Usko markkinoiden omaan säätelykykyyn ja riskien tunnistamiseen on mennyt. EU valmistautuu runsaan kuukauden kuluttua pidettävään G20-maiden huippukokoukseen hiomalla unionille yhteistä linjaa markkinavoimien pitämiseksi kurissa vastaisuudessa. EU:n taloudeltaan merkittävimpien maiden johtajat sopivat viikonvaihteessa toimista, joilla rahoitusmarkkinoita aletaan pitää silmällä ja säännellä entistä tarkemmin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tiivisti seitsemän maan tapaamisen annin toteamalla, että ”kaikkia markkinoita, finanssituotteita ja kaikkia markkinatoimijoita pitää voida säännellä ja valvoa aukottomasti”. Hyppäys uskosta markkinoiden itsesäätelykykyyn ei voisi olla pitempi.

EU-johtajat haluavat Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle vahvan roolin finanssimarkkinoiden valvojana. Rahastolle kaavaillaan myös lisää varoja, jotta sen kyky ehkäistä kriisejä vahvistuisi. Pankinjohtajien jättipalkkiot on tarkoitus kohtuullistaa, ja EU-johtajat aikovat panna kuriin myös erilaiset verokeitaat.

Päälle kaatuvan kriisin hoidossa merkitystä on, jos IMF saa lisää varoja uhattuina olevien talouksien pelastamiseksi. Muut keinot ehkäisevät pikemminkin kriisejä tulevaisuudessa, jos ajatukset saadaan siirretyiksi käytännöksi.

Ei nimittäin ole kirkossa kuulutettu, että G20-maat, joihin kuuluvat keskeisten EU-jäsenten lisäksi mm. Yhdysvallat, Kiina, Intia ja Brasilia, hyväksyvät sellaisenaan EU:n ehdotukset markkinoiden valvonnan ja säätelyn lisäämisestä.

Kriisi osoittaa päivä päivältä vakuuttavammin, että rengin asemasta isänniksi kohonneet markkinavoimat ajavat talouden tavalla tai toisella umpikujaan. Niiden ahneus tuottaa huonoa tulosta väestön valtaosalle. Kriisi antaa mahdollisuuden saada markkinavoimat taas palvelemaan, ei alistamaan, ihmisiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva