Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.2.2009 - Kuntalaisia on syytä kuunnella

Kuntaliiton teettämä perusteellinen tutkimus kuntalaisten mielipiteistä antaa kovan viestin päättäjille niin kunnissa kuin maan hallituksessakin. Suomalaiset arvostavat julkisia palveluja, ja he ovat valmiit niiden turvaamiseksi jopa maksamaan nykyistä enemmän veroja.

Tämä tieto ei yllätä. Vastaavia tuloksia on saatu tutkimuksista ennenkin. Yllättävää vain on se, miten vaikeaa monille päättäjille on myöntää, etteivät kuntalaiset halua tarvitsemiensa palvelujen toteuttajiksi yksityisiä yrityksiä. Markkinauskoisille näkemys on suorastaan kauhistus ja vastoin ”maailmanjärjestystä”: kuka nyt haluaisi vapaaehtoisesti maksaa lisää veroja.

Jos kaksi kolmesta kuntalaisesta haluaa säilyttää palvelut kuntien järjestäminä ja puolet kuntalaisista pitää parempana korottaa veroja kuin karsia palveluja, pitäisi näiden äänenpainojen kuulua myös päättäjien korvissa. Ideologiset korvatulpat on monella markkinauskoisella ilmeisesti niin syvällä, ettei järjen ääni pääse läpi.

Tutkimuksesta selvisi, että jos kuntalaisilla on omakohtaisia kokemuksia julkisista palveluista, heidän näkemyksensä niistä ovat myönteisempiä kuin niillä, joilla näitä kokemuksia ei ole. Silloin ollaan mielikuvien varassa. Niitä ohjaavat tekijät eivät välttämättä liity lainkaan julkiseen palvelutuotantoon.

Kuntalaiset arvioivat saamiaan palvelujaan myönteisestä perusasennoitumisesta huolimatta kriittisesti. Tyytyväisimpiä ollaan koulutuspalveluihin, tyytymättömimpiä sosiaalipalveluihin. Eroa selittää tutkijoiden mukaan osittain se, että vastaajilla on koulutuspalveluista enemmän omakohtaisia kokemuksia kuin sosiaalipalveluista.

Parannettavaa kunnilla löytyy monilta aloilta. Viidennes kuntalaisista on tyytymättömiä terveyskeskusten lääkärivastaanottopalveluihin ja hammashoitoon. Yksityiset palvelut on tällöin arvioitu laadultaan kunnallisia paremmiksi. Niitä on jouduttu käyttämään, koska kunnallisia palveluja on saatu huonosti.

Huonoinakin aikoina julkiset palvelut toimivat, ja ne antavat turvaa apua tarvitseville. Kysymys on yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta. Suomalaisten enemmistö haluaa pitää siitä huolta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva