Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.2.2009 - Ulkomaalaislakiin tulossa hienosäätöä

Turvapaikkaa haki Suomesta viime vuonna noin 4 000 ihmistä. Määrän uskotaan kasvavan lähiaikoina. Ruotsi ja Norja ovat tiukentaneet turvapaikan myöntämiskäytäntöjään, mikä on ilmeisesti ohjannut lisää tulijoita Suomeen. Kansainvälinen talouskriisi lisää muuttopaineita Eurooppaan, ja Suomi saa tästäkin osansa.

Eduskunta hioo parhaillaan ulkomaalaislakiin muutoksia. Kysymys on lainsäädännön yhtenäistämisestä Euroopan unionin direktiivien kanssa. Muutokset eivät tiukenna eivätkä höllennä Suomen turvapaikkapolitiikkaa. Muuttopaineiden kasvaessa EU:n alueelle on järkevää, että jäsenmaat noudattavat pääpiirteissään yhtenäistä käytäntöä pyrkijöitä kohtaan.

Suomeen saapunut turvapaikanhakija voi nykymääräysten mukaan aloittaa työnteon kolmen kuukauden oleskelun jälkeen. Jos hänelle myönnetään tilapäinen oleskelulupa, työnteko pitää lopettaa. Tämä ristiriitainen asetelma poistuu, jos eduskunta hyväksyy käsiteltävän lainmuutoksen.

Lakiin kirjataan lisäksi humanitaarisen suojelun perusteet. Kirjaus selkeyttää ja yhtenäistää käytäntöjä, mutta ei muuta suojelun perusteita. Eduskunnan hallintovaliokunta viilasi hallituksen esityksestä pois kohdat, jotka olisivat lisänneet turvapaikanhakijoiden oikeuksia.

Taloustaantuma on tuonut lomautusten ja irtisanomisten aallon työpaikoille. Puheet työvoimapulasta on työnnetty taka-alalle. Aikojen parantuessa ne taas voimistuvat, ja silloin saatetaan tarvita apua sekä läheltä että kaukaa.

Maahanmuuttajat tarvitsevat tukea Suomen oloihin sopeutumisessa. Tulijoita kotoutetaan kunnissa kolme vuotta, miltä ajalta valtio maksaa korvauksia. Ne ovat jääneet jälkeen hintakehityksestä, ja lisäksi kotouttamisjaksoa arvostellaan kunnissa liian lyhyeksi.

Onnistuneen sopeutumisen avain on kielitaidon hankkiminen. Sen tärkeys on osoitettu monissa tutkimuksissa. Jos johonkin kannattaa jatkossa satsata entistä enemmän, niin maahanmuuttajien kielitaidon varmistamiseen. Ilman sitä on muuttajan mahdotonta sopeutua uuden kotimaansa oloihin ja ottaa paikkansa yhteiskunnan rakentavana jäsenenä.

Epäonnistuminen kotoutuksessa käy pitkällä aikavälillä kalliiksi. Oikeaan aikaan tehty lisäpanostus sopeutumisen helpottamiseksi palautuu takaisin moninkertaisena.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva