Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.2.2009 - Vihreät koettelevat hallituksen yhtenäisyyttä

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) sinivihreän hallituksen yhtenäisyys on tuntuvasti hapertunut, vaikka vaalikausi on vasta puolivälissä. Hallituskumppaneiden keskinäinen sanailu viestii kasvavista jännitteistä, joita on syntynyt varsinkin vihreiden kannanotoista. Monet niistä muistuttavat opposition linjauksia.

Hallitus sai aloittaa taipaleensa vahvan talouskehityksen oloissa, mutta viime vuoden puolella tilanne muuttui rajusti.
Taantuman torjuntaan hallitukselta ei ole löytynyt tepsiviä keinoja. Talouskriisin syvetessä hallituksen rivit ovat epäjärjestyksessä. Se ei lupaa hyvää.

Epäjärjestystä aiheuttavat vihreiden otteet, jotka koettelevat muiden hallituskumppaneiden kärsivällisyyttä. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ehätti tuskastuneena muistuttamaan, ettei hallituksessa ole pakko olla mukana. Samankaltaisia äänenpainoja on kuultu kokoomuksen puoleltakin.

Lex Nokia, puolustusvoimien määrärahat, vaalirahoitus ovat esimerkkejä, joissa vihreät ovat enemmän opposition kuin hallituksen linjoilla. Eikä puolue ole tyytyväinen hallituksen verolinjauksiinkaan. Vihreät tukisivat mieluummin pieni- ja keskituloisiin painottuvia veronkevennyksiä kuin hallituksen hyvätuloisia suosivaa politiikkaa.

Vihreät eivät voi loputtomiin jatkaa kaksoiselämää hallituksessa ja oppositiossa. Tuskin hallituskumppanitkaan suostuvat siihen, että yhdellä puolueella on erioikeus irrottautua hallitusrintamasta aina kun se katsoo olevan siihen tarvetta. Vihreät eivät myöskään muodosta eduskunnassa vaa’ankieltä, jonka varassa hallituksen kohtalo olisi.

Sinnittely hallitusjoukoissa tuottaa vihreille poliittista näkyvyyttä. Sen eteen uhrataan aika paljon omista tavoitteista ja periaatteista. Pää tulee kuitenkin vetävän käteen. Joko niin, etteivät vihreät saa enää niellyksi hallituspolitiikan sisältöä, tai niin, että hallituskumppanit näyttävät puolueelle ovea.

Ilman vihreitäkin hallituksella on selvä enemmistö takanaan eduskunnassa. Talouskriisin vakavuus edellyttäisi hallitukselta yhtenäisyyttä. Vihreiden erilinjaisuus horjuttaa kuitenkin sen uskottavuutta. Kysymys on siitä, miten kauan muut hallituskumppanit sietävät vihreiden muodostamaa sisäistä oppositiota. Talouskriisin syvetessä kärsivällisyys hupenee.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva