Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.2.2009 - EU-vaaleilla vaikutetaan myös työllisyyteen

Talouskriisin syiden selvittelyssä huomio on kiinnittynyt kansainvälisen talouden tasapainottomuuteen, ennen muuta Yhdysvaltojen alijäämäisyyteen ja kansainvälisen rahoitusjärjestelmän puutteelliseen sääntelyyn.

Yhteinen nimittäjä molemmille voidaan hakea äärioikeistolaisesta uusliberalismista. Yhdysvaltain edellinen johto hyväksyi sen nahkoineen karvoineen. Seuraamuksista kärsitään maailmanlaajuisesti.

Kansainvälinen kriisi vaatii kansainvälisiä ratkaisuja, jotka auttavat koordinoimaan kansallisia toimintoja. Hieno teoria, mutta vaikea käytännössä, mikä on havaittu Euroopan unionissa. Kansalliset toimet lyövät joskus toisiaan korvalle. Protektionismi nostaa päätään, mikä vaikeuttaa tietä kohti vakaampia oloja.

Sosialidemokraateilla niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin EU:ssakin on perusteltu näkemys talouskriisin ratkaisuista. Pohjolan demarit korostavat, että hyvinvointivaltion malli tarjoaa kansalaisilleen turvaa kovissakin oloissa.

Vankka julkinen sektori palveluineen ja työttömyysvakuutuksineen, kohtuullinen verorasitus, vahva ay-liike, sopimuksiin nojaavat työmarkkinat, korkea työllisyysaste ja kaikille tarjottava koulutus helpottavat selviytymistä kriisistä.

Pohjoismaisen mallin anti on siinä, että se yhdistää taloudellisen tehokkuuden ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan. Vaikka se ei pysty estämään kansainvälisiä kriisejä tunkeutumasta alueelleen, se luo mahdollisuuden hakea ulospääsyä niistä ilman kansalaisten korostunutta vastakkainasettelua.

EU:hun pohjoismaisen mallin etuja ei voida salakuljettaa, mutta ensi kesäkuun parlamenttivaaleissa on syytä avoimesti liputtaa sen puolesta. Vahvistamalla sosialidemokraattien parlamenttiryhmää vahvistetaan unionin kykyä hoitaa talouskriisiä ja sen seurauksia sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

EU-vaalit ovat Suomessa herättäneet vain laimeaa kiinnostusta. Se on omien vaikutusmahdollisuuksiemme aliarvioimista, päätösvallan luovuttamista muille.

Euroopan sosialidemokraattisen puolueen parlamenttiryhmän jäseninä suomalaisdemarit voivat vahvistaa EU:n työllisyyttä ja vihreää kasvua tukevaa politiikkaa. Isojen EU-maiden elpyessä Suomenkin vientikysyntä kasvaa ja työllisyys paranee. EU-vaaleja voi pitää työllisyysvaaleina.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva