Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.2.2009 - Kunnat tarvitsevat apua hyvinvointipalveluihinsa

Talouskriisi alkaa hallituksen vähättelystä huolimatta saada samoja piirteitä kuin 1990-luvun vaikeina vuosina. Viennistä riippuvaiset yritykset leikkaavat henkilöstömenojaan kysynnän pysähdyttyä. Yritysten tulokset heikkenevät. Rakentaminen hiipuu. Ikävät sivuvaikutukset säteilevät laajalle.

Kuntataloutta tämä koettelee sekä yhteisöverojen että tuloverojen supistumisena. Jos valtiolta ei heru apua, kunnissa katsellaan viime laman aikaista käsikirjaa: korotetaan veroja ja leikataan palveluja. Eniten joutuivat kärsimään ne, jotka tarvitsevat eniten julkisia palveluja. Tämä uhka on jälleen noussut esille.

Kunnat arvioivat yhteisöverotuottojensa supistuvan noin 600 miljoonalla eurolla. Talouskriisi lisää samanaikaisesti palvelujen kysyntää. Laskelmien mukaan kunnat tarvitsisivat runsaan miljardin euron lisätulot, jotta ne pystyisivät huolehtimaan peruspalveluistaan. Katseet on käännetty valtion suuntaan.

Päivä päivältä käy yhä selvemmäksi, miten kevyesti hallitus on suhtautunut talouskriisiin. Oppositio nosti jo viime syksynä esille kuntatalouden vaikeudet. Silloin varoitettiin mm. terveyspalvelujen heikkenemisestä ja riittämättömistä vanhustenpalveluista.

Jotta uhkat voitaisiin välttää, oppositio esitti 600 miljoonaa euroa uhkien torjumiseksi. Rahoitusmalliksi tarjottiin esimerkiksi ympäristöverotuksen tiukentamista. Tinkimällä veronkevennyksistä olisi myös saatu väljyyttä julkiseen talouteen heikompiosaisten turvaksi.

Hallituksen ja varsinkin sen kokoomuslaisten ministerien kiukuttelu sosialidemokraateille antaa kuvan, että opposition puolelta tulleet esitykset korventavat hallitusta. Ne ovat ennakoineet osuvasti kehitystä ja tarjonneet toimintamalleja, joita hallituskin on jo joutunut harkitsemaan. Se näyttää käyvän pahasti kunnialle.

Kokonaisvastuu kansakunnan hyvinvoinnista on hallituksella. Opposition rooli on arvioida, miten hyvin hallitus vastuunsa kantaa ja tuoda esille omat vaihtoehtonsa. Poikkeuksellisesti oppositio on tarjonnut hallitukselle yhteistyötä, jotta poikkeuksellisen vaikeista oloista selvittäisiin mahdollisimman vähäisin vaurioin.

Hallitus haluaa yrittää yksin, mikä on sallittua. Toivottavasti yritys ei käy kohtalokkaaksi julkisille palveluille ja niitä tarvitseville.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva