Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.2.2009 - Kansa ja eliitti eri tahdissa

Kansalaiset kulkevat eri suuntaan kuin merkittävä osa poliittisesta eliitistä oli kyse Suomen jäsenyydestä sotilasliitto Natossa tai presidentin valtaoikeuksista.

Mielipidekyselyissä suuri enemmistö suomalaisista haluaa maansa pysyttelevän Naton ulkopuolella. Suuri enemmistö tukee myös presidentin valtaoikeuksien säilyttämistä ennallaan. YLE Uutisten kyselyssä moni halusi jopa vahvistaa presidentin valta-asemaa.

Mielenkiintoisesti kansalaisten enemmistö ajattelee näistä kahdesta kysymyksestä pääpiirteissään samalla tavalla kuin presidentti Tarja Halonen. Hän ei ole sulkenut ovea Suomen jäsenyydeltä Natossa, mutta ei myöskään ole johdattamassa maata sotilasliittoon.

Presidentin nykyisiin valtaoikeuksiin Halonen ei tekisi muutoksia. Hänen mielestään on järkevää, että vajaan vuosikymmenen voimassa olleesta perustuslaista hankitaan lisää kokemuksia ennen kuin sitä ryhdytään muuttamaan. Nykyinen perustuslaki on säädellyt valtioelinten toimintaa ainoastaan Halosen presidenttikaudella. Tämä antaa perusteita lisäkokemuksen hankkimiselle.

Presidentin valtaa ovat innokkaimmin olleet karsimassa samat tahot, jotka näkisivät Suomen mielellään Naton jäsenenä. Oikeistolaisista politiikoista ei ole puutetta tässä joukossa. Heille kysymys on presidentin henkilöstä, ei siitä, että perustuslaki olisi toiminut huonosti ja vaikeuttanut ylimpien valtioelinten keskinäistä yhteistyötä.

Sama tekijä, eli presidentin henkilö, vaikuttaa taustalla, kun vasemmistolaisesti ajattelevat puoltavat valtaoikeuksien säilyttämistä. Ajatellaan, että presidentti olisi vastapaino oikeistohallitukselle, jonka politiikkaan ollaan tyytymättömiä, ja joka korjaisi hallituksen virheitä.

Perustuslakia tai sen muutoksia ei pidä nähdä henkilösidonnaisesti. Laki tehdään aivan muista lähtökohdista. Suomea on presidentti Urho Kekkosen ajoista ohjattu määrätietoisesti parlamentaariseen suuntaan vahvistamalla eduskunnan ja sen luottamukseen nojaavan hallituksen asemaa.

Tällä tiellä voidaan edetä enää vain melko vähän ennen kuin presidentiltä on karsittu kaikki valtaoikeudet. Se on kuitenkin pitkä askel perustuslain uudistuksessa. Johdonmukainen eteneminen ei vastaa kansan mielipiteitä, ja onko järkevääkään sorvata muutoksia, joille ei ole osoittaa ajankohtaisia perusteluja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva