Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.2.2009 - Itsetutkiskelun paikka hallitukselle ja oppositiolle

Eletään vaalikauden puoliväliä. Hallitus arvioi tähänastista toimintaansa ja tulevia näkymiä helmikuun lopulla. Se joutuu tarkistamaan ainakin talouspolitiikkansa kurssia. Tarpeen on myös tuulettaa nurkat, sillä sisäiset kahinat ovat moneen otteeseen sotkeneet hallituksen rivit.

Puolivälin tarkastelu on paikallaan oppositiollekin. Perussuomalaisia lukuun ottamatta oppositiopuolueiden kannatus on laskussa. SDP:lle YLE uutisten tuorein mittaus antoi alle 20 prosentin kannatuksen. Vaikka HS:n vastaava tieto samalta päivältä oli paljon parempi, mielipidekyselyjen osoittama laskeva trendi herättää huolta.

Kokoomuksen myötätuuli näkyy sen otteissa. Keskustaa haastetaan suorastaan röyhkeästi. Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ehdotti puoluetoveri Alexander Stubbia EU:n ulkoministeriksi, mikä ärsytti keskustan pääministerivetoiseen vastaiskuun. Kokoomus sai keskustalaiset reagoimaan voittaen julkisuuspelin, vaikka puolue lopulta palasikin hallitusruotuun Olli Rehnin tukijaksi.
 Alueellistaminen ja verotus ovat nostaneet hallituksen sisäisiä paineita. Se syö toiminnasta tehoa. Taantuman ajaessa yhä pahemmin päälle hallituksen pitäisi olla paraatikunnossa. Siitä ollaan kuitenkin kaukana. Ovatkohan ajatukset suuntautuneet liialti keskinäiseen puoluepeliin, kun hallitus on niin vitkaan herännyt talouden ongelmiin?

SDP on arvostellut hallitusta hidastelusta ja alimitoitetuista toimista taantuman torjunnassa. Kokoomusjohtaja Jyrki Kataiselle arvostelu oli liian osuvaa siitä päätellen, että hän vastasi vertaamalla oppositiota Terijoen hallitukseen. Kataiselta petti tyylitajun lisäksi muisti.

Talouskriisin vakavuus nähtiin SDP:ssä viime vuoden alkupuoliskolla. Puolue on tehnyt sen jälkeen monia esityksiä taantuman torjumiseksi. Myös yhteistyön kättä on tarjottu hallitukselle, mutta turhaan. Kataisen ajatus opposition "petturuudesta hädän hetkellä" on kaukana todellisuudesta.

Oppositiokausi ei ole kohentanut SDP:n kannatuslukemia. Lääke vaivaan on löydettävä ennen seuraavia vaaleja parin vuoden kuluttua.

Taantuma koettelee yhteiskunnan perusteita. Oikeudenmukaisuus on kestävä arvo. Sitä toteuttavalle politiikalle riittää kysyntää lähivuosina talouskriisistä eroon pyristeltäessä. 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva